ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Fitch: Πιστωτικό γεγονός αν δεν πληρωθεί το ΔΝΤ στις 30/6

18:17 - 05 Ιουν 2015 | Οικονομία
Fitch: Πιστωτικό γεγονός αν δεν πληρωθεί το ΔΝΤ στις 30/6
Ότι η καθυστέρηση της αποπληρωμής του ΔΝΤ δεν συνιστά από μόνη της, πιστωτικό γεγονός, εκτίμησε την Παρασκευή ο οίκος αξιολόγησης, Fitch κρίνοντας ότι η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, αντανακλά την πίεση που δημιουργούν η έλλειψη χρηματοδότησης από τις αγορές και τον επίσημο τομέα στην ρευστότητα της κυβέρνησης.

Όπως τονίζει ο οίκος η απόφαση της Ελλάδας να ομαδοποιήσει τις πληρωμές προς το ΔΝΤ δεν έχει άμεσο αντίκτυπο για την αξιολόγηση «CCC» της χώρας, ωστόσο εμπεριέχει τον κίνδυνο αθέτησης πληρωμών στους ιδιώτες επενδυτές αλλά όχι στον επίσημο τομέα.

Ωστόσο ο Fitch κρίνει ότι τη δεδομένη χρονική στιγμή, δεν μπορεί να υποτιμηθεί ο κίνδυνος να χάσει η Ελλάδα την πληρωμή και των τεσσάρων δόσεων προς το ΔΝΤ στις 30 Ιουνίου, τονίζοντας ότι η μη πληρωμή τους θα ήταν πιστωτικά αρνητική για την Αθήνα.

Τέλος τονίζει ότι αν μέχρι το τέλος του μήνα δεν υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών, αυξάνεται το ρίσκο περιορισμού από την ΕΚΤ της χρήσης του ELA από τις ελληνικές τράπεζες, γεγονός που με τη σειρά του ενδέχεται να οδηγήσει σε περιορισμούς στον τραπεζικό τομέα, μεταξύ των οποίων και οι κεφαλαιακοί περιορισμοί.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.