ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βαρουφάκης: Μας προσέβαλαν οι δανειστές, αλλά δεν τρομοκρατούμαστε

13:17 - 07 Ιουν 2015 | Οικονομία
Βαρουφάκης: Μας προσέβαλαν οι δανειστές, αλλά δεν τρομοκρατούμαστε
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΘΕΜΑ, περιγράφει, μεταξύ άλλων, την οριοθέτηση των ελληνικών επιδιώξεων μέσα από μια συμφωνία-πακέτο, τόσο για την τρέχουσα αξιολόγηση όσο και για τη συνολική ρύθμιση του χρέους και ενός αναπτυξιακού πακέτου για την επόμενη μέρα, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα πως "είναι εφικτό να βγούμε στις αγορές τέλος του 2015".

Ο υπουργός ξεκαθαρίζει πως η πρόταση της πενταμερούς είναι προβακατόρικη και προβάλλει τα «δεν» της ελληνικής πλευράς, δηλώνοντας παράλληλα αισιόδοξος για κατάληξη σε συμφωνία σε ανώτερο επίπεδο από τους θεσμούς, ενώ επανέλαβε την πρόθεσή του να μην υπογράψει συμφωνία που να «ενδυναμώνει την αυτοτροφοδοτούμενη κρίση των τελευταίων πέντε ετών». «Το κείμενο που παραδόθηκε στον πρωθυπουργό αγγίζει τα όρια του προσβλητικού...ήταν ένα προβοκατόρικο κείμενο που προφανώς δεν το εννοούσαν. Δεν μπορώ να το φανταστώ ότι το εννοούσαν σαν βάση συμφωνίας, ως μια επιθετική κίνηση, για να τρομοκρατήσουν την ελληνική κυβέρνηση. Χωρίς να έχουν συνειδητοποιήσει ότι αυτή η ελληνική κυβέρνηση δεν τρομοκρατείται», κατέληξε.

Είπε ακόμη ότι είναι ανένδοτος σε ό,τι αφορά την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ ενώ άφησε μια χαραμάδα να μην αυξηθεί ο ΦΠΑ στα νησιά δηλώνοντας πως «αλλάζει η σκέψη του γι' αυτό το θέμα μετά τη συνάντησή του με τους περιφερειάρχες και τους βουλευτές του Αιγαίου». Ανάμεσα στα «όχι» της ελληνικής πλευράς περιλαμβάνονται η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, του ΑΔΜΗΕ, η περικοπή του ΕΚΑΣ, η αύξηση του ΦΠΑ στα τιμολόγια της ΔΕΗ, καθώς και η επανεξέταση της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά. Σύμφωνα με τον ίδιο, μια έντιμη συμφωνία έχει ως χαρακτηριστικά, ένα πακέτο πραγματικών, χειρουργικών μεταρρυθμίσεων, μια αναδιάρθωση χρέους που να καθιστά το χρέος βιώσιμο χωρίς κόστος για τους δανειστές και ένα επενδυτικό πακέτο. «Αν δεν έχουμε αυτά τα τρία μαζί δεν υπογράφουμε. Ως κυβέρνηση, όχι ως Βαρουφάκης. Ξεκάθαρος;», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για το θέμα του χρέους σημείωσε ότι η ελληνική πλευρά δεν θα δεχθεί μια απλή αναφορά στη συμφωνία. «Θα υπάρχει ρητή δέσμευση για πολύ συγκεκριμένα μέτρα και έτσι θα θέσουμε ουσιαστικά και ρητά το ζητούμενο, που είναι να γυρίσει η Ελλάδα στις αγορές άμεσα, με μια σωστή αναδιάρθωση του χρέους, μέσα σε μήνες πριν το τέλος του 2015», συνέχισε.

«Το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του χρέους θα πρέπει να περιλαμβάνει την μετακίνηση από την ΕΚΤ, των 27 δισ. που έχουν απομείνει από το PSI, καθώς αποκλείουν την Ελλάδα από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και επειδή είναι βραχυπρόθεσμο χρέος δημιουργεί χρηματοδοτικό κενό», πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών. Όπως υποστήριξε, η συμφωνία είναι θέμα «μερικών ωρών με καλή πολιτική βούληση από τους ηγέτες, Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνγκερ, Ντράγκι, να βρεθούν σε ένα δωμάτιο, να κάνουν μια ολονυκτία, τύπου Ευρωπαϊκής Ένωσης, από αυτές που ξέρουν να κάνουν για να βγει λευκός καπνός στις 4 το πρωί».

Ο κ. Βαρουφάκης ξεκαθαρίζει ακόμα ότι δεν θεωρεί ότι είναι παραμερισμένος και ότι όλη αυτή φημολογία εκπορεύεται από ορισμένα κέντρα των Βρυξελλών που θέλουν μέσω του ιδίου να πλήξουν τον πρωθυπουργό και δηλώνει πως στην πολιτική ήρθε για να μείνει και θα τιμήσει την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων του και ως υπουργός και ως απλός βουλευτής.

 

 

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.