ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η ανυπόφορη χλιδή της Συνόδου του G7

13:51 - 07 Ιουν 2015 | Οικονομία
Η ανυπόφορη χλιδή της Συνόδου του G7
Πάνω από 3000 διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι, 1400 τραπέζια, 2000 καρέκλες, 30 μάγειροι, 5000 σάντουιτς, 15 τόνοι τρόφιμα, 180 χλμ καλώδια, 20.000 αστυνομικοί... Η σύνοδος των G7 στο Έλμαου της Βαυαρίας μοιάζει να προετοιμάζεται για βιβλική καταστροφή.

Όπως αυτή στην οποία έχουν βυθίσει εκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη οι πολιτικές των 7 ισχυρότερων ηγετών υπαγορευμένες από τις παντοδύναμες τράπεζες. «Θέλουμε να δείξουμε στους φιλοξενούμενους μας μια πανέμορφη πλευρά της Γερμανίας», είπε η καγκελάριος Μέρκελ. Θα μπορούσε όμως να επιτευχθεί ο στόχος με λιγότερα από 360.000.000 ευρώ που κόστισε όλο αυτό το υπερθέαμα μιας ακατανόητης στους συνηθισμένους ανθρώπους χλιδής. 

Ο μοναδικός σκοπός που υπηρετούν αυτού του είδους οι συναντήσεις, είναι να ικανοποιήσουν τις ανάγκες ενός όλο και πιο απωθητικού θεάματος. Πως να λύσουν τα προβλήματα του πλανήτη οι άνθρωποι που τα δημιούργησαν; Οι πόλεμοι, η καταστροφή του περιβάλλοντος, οι κοινωνικές ανισότητες, η φτώχεια και η πείνα, βρίσκονται έξω από την αίθουσα των συνομιλιών…

Ο χώρος όπου έχει στηθεί, στο Ανάκτορο Έλμαου, στη Βαυαρία είναι ιστορικός. Πρόκειται για το ολυμπιακό παγοδρόμιο που χτίστηκε για τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936 τους οποίους διοργάνωσε ο Χίτλερ για να υμνήσει το ναζιστικό ιδεώδες. Οι διοργανωτές συνένωσαν τις τρεις τεράστιες αίθουσες για τις ανάγκες των δημοσιογράφων, έστρωσαν μοκέτα 6.000 τμ και πέρασαν καλώδια 180 χιλιομέτρων για ηλεκτρικό, τηλεπικοινωνίες και κλιματισμό.

5.000 σάντουιτς...

Υπάρχει και ένα κέντρο briefing στο ίδιο το Ανάκτορο, μικρότερο από το κέντρο τύπου που μόνο με ειδική διαπίστευση μπορεί κανείς να πάει. Αλλά για να φτάσει εκεί πρέπει να πάρει ειδικό λεωφορείο και να υπολογίσει τρεις ώρες, τόσο διαρκούν όλες οι διαδικασίες ασφάλειας.

Τέτοια διαπίστευση παίρνουν συνήθως τηλεοπτικοί δημοσιογράφοι, κάμεραμαν και φωτογράφοι, που κάνουν τη σχετική αίτηση πολλές εβδομάδες πριν, γιατί οι θέσεις είναι εξαιρετικά περιορισμένες. Οι υπόλοιποι 3000 δημοσιογράφοι παρακολουθούν μέσω μόνιτορ όλες τις επίσημες εικόνες, δηλώσεις και συνεντεύξεις τύπου.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι αυτές τις μέρες οι καλεσμένοι δεν πρόκειται να πεινάσουν. 30 μάγειροι με 120 συνεργάτες δουλεύουν ακατάπαυστα για το πρωινό από τις 7.00 και ότι άλλο μεσολαβεί μέχρι το δείπνο στις 21.00. 5000 σάντουιτς, 2000 κιλά κρέας, 1000 κιλά ψάρι, 1000 κιλά φρούτα και λαχανικά, συνολικά 15 τόνοι τροφίμων για τρεις μέρες, μια τεράστια επιχείρηση catering γνωστού οίκου ντελικατέσεν του Μονάχου.

Όλα για το θέαμα

Το άλλο μεγάλο βάρος φέρουν οι 20.000 αστυνομικοί. Ήδη χθες έγιναν οι πρώτες διαδηλώσεις πολέμιων των G7, στην αρχή ειρηνικά, αλλά στη συνέχεια σημειώθηκαν συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας στις οποίες τραυματίστηκαν πολλοί διαδηλωτές και επτά αστυνομικοί.

Η αστυνομία έχει καταστρώσει σαφή στρατηγική, είναι πανταχού παρούσα και πιστεύει ότι έτσι «θα κόψει τη φόρα» σε όσους έρθουν για να προκαλέσουν επεισόδια. «Έχουμε από την άλλη πλευρά μια σαφή και ευδιάκριτη παρουσία», λέει ο Πέτερ Ράιχλ, εκπρόσωπος της αστυνομίας. «Για την περίπτωση που εμφανιστούν κάποιοι και δεν τηρήσουν τους κανόνες του παιγνιδιού. γνωρίζουν ότι είμαστε εκεί».

Αλλά προηγούμενο συνόδου κορυφής των G7 χωρίς συγκρούσεις δεν υπάρχει στην ιστορία.

Οι διαδηλωτές θέλουν να υπενθυμίσουν και πάλι στους 7 ότι παρά τη δύναμή τους δεν μπορούν να καταπολεμήσουν την άδικη κατανομή του πλούτου και των αγαθών σ΄ έναν κόσμο όπου βασιλεύουν οι ανισότητες.

Θεωρούν ότι εκπροσωπούν μια πολιτική μακριά από τον καθημερινό άνθρωπο και τις ανάγκες του. Και υποστηρίζουν ότι τέτοιες συναντήσεις κορυφής γίνονται για το θεαθήναι.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.