ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παζάρια «απόσυρσης» των σκληρών εισπρακτικών μέτρων ενόψει Συνόδου Κορυφής

08:12 - 08 Ιουν 2015 | Οικονομία
Παζάρια «απόσυρσης» των σκληρών εισπρακτικών μέτρων ενόψει Συνόδου Κορυφής
Με το διαθέσιμο για διαπραγμάτευση χρόνο να έχει ορατό όριο στα τέλη του μήνα, η κυβέρνηση μπαίνει σε μια δύσκολη εβδομάδα, όπου δεσπόζει η συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής την Τετάρτη του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Ο Πρωθυπουργός στη συνάντηση αυτή καλείται να φέρει στο τραπέζι τις αντιπροτάσεις της Ελληνικής πλευράς, που ήδη θα έχουν τεθεί σε επεξεργασία με τους εταίρους στο μεσοδιάστημα μέχρι την Τετάρτη.

Άλλωστε το μήνυμα έχει σταλεί από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ. Κ. Γιουνκέρ ο οποίος δήλωσε την Κυριακή σε συνέντευξη Τύπου πριν από την έναρξη της Συνόδου ότι «ο φίλος μου, Αλέξης Τσίπρας, είχε υποσχεθεί ότι μέχρι το βράδυ της Πέμπτης θα είχε παρουσιάσει μια δεύτερη εναλλακτική πρόταση, την οποία ουδέποτε έλαβα». «Όταν συνάντησα τον Έλληνα πρωθυπουργό τού είπα ότι υπάρχει περιθώριο για διαπραγμάτευση, αλλά η ελληνική πλευρά δεν ήταν προετοιμασμένη για ουσιαστικές συζητήσεις στη διάρκεια της συνάντησης» προσέθεσε.

Πάντως, εν αναμονή νέου κύκλου πολιτικής διαπραγμάτευσης και επικοινωνιακής διαχείρισης, όλες οι πλευρές προσπαθούν να αναιρέσουν το κλίμα «ψυχρολουσίας» που βίωσε η ελληνική πλευρά κατεβαίνοντας από το αεροπλάνο την προηγούμενη Πέμπτη με τις ακραίες απαιτήσεις των Θεσμών.

Ήδη, από το Σάββατο ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν δήλωσε πως η πρόταση των δανειστών στην Ελλάδα είναι διαπραγματεύσιμη και δεν αποτελεί τελεσίγραφο. «Κανείς ποτέ δεν είπε -ούτε οι θεσμοί, ούτε οι χώρες (της Ευρωζώνης) ότι η συμφωνία είναι take-it-or-leave-it, ότι αποτελεί τελεσίγραφο», δήλωσε στο Reuters στο περιθώριο του συνεδρίου των Γάλλων Σοσιαλιστών.

Όταν ρωτήθηκε αν οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να αποτύχουν εξαιτίας της διαφωνίας ανάμεσα σε Αθήνα και δανειστές για τις περικοπές στις συντάξεις, ο Μισέλ Σαπέν απάντησε: «Ναι, αλλά η ελληνική πλευρά έχει επιχειρήματα που δεν στερούνται νομιμότητας. Θα πρέπει όμως να κάνουν διαφορετικές προτάσεις, για να προσπαθήσουν να επιτύχουν την ίδια δημοσιονομική ισορροπία».

Την ίδια ώρα και η πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου επιμένει ότι μόνο το κείμενό της, αυτό των 47 σελίδων, είναι η βάση διαπραγμάτευσης στέλνοντας έτσι το σχετικό μήνυμα εντός και εκτός.

Με βάση αυτά είναι δεδομένο ότι ακραίες θέσεις όπως η επιβολή ΦΠΑ 23% στα τιμολόγια ενέργειας ή κατάργηση του ΕΚΑΣ (δύο σημεία που έχουν αναφερθεί ήδη στη Βουλή ως μη αποδεκτά από τον Πρωθυπουργό) αναμένεται να μπουν στο παζάρι της «απόσυρσης». Ούτως ή άλλως το μείζον, σύμφωνα με πληροφορίες, (πέρα από μια στοιχειώδη δέσμευση για δημοσιονομικά μέτρα) ειδικά για τη Γερμανία είναι η προώθηση μεταρρυθμίσεων (εντός ή εκτός εισαγωγικών) και ιδιωτικοποιήσεων που δημιουργούν θετικό momentum στα γερμανικά επιχειρηματικά συμφέροντα (πώληση αεροδρομίων, άνοιγμα αγορών π.χ ΜΗΣΥΦΑ κτλ). Αυτά όμως έχουν ήδη πάρει το δρόμο της υλοποίησης.

Αισιοδοξία για λύση αλλά και μηνύματα από την Αριστερή Πλατφόρμα

Στο πλαίσιο αυτό η αισιοδοξία για λύση είναι μόνιμη επωδός σε κατ΄ ιδίαν συζητήσεις κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης. Άλλωστε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στη Βουλή εκτίμησε ότι η λύση μπορεί να βρεθεί άμεσα. Βοηθούντος και του κλίματος που φρόντισαν να φτιάξουν ο Ιταλός Πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, αλλά κυρίως ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα με αναφορές για την ανάγκη παύσης της λιτότητας αλλά έντασης των μεταρρυθμίσεων οι προσδοκίες από τις συναντήσεις τις εβδομάδος είναι μεγάλες.

Ζητούμενο πάντως συνεχίζει να είναι η προσέγγιση των εταίρων στο θέμα του χρέους αλλά και η στάση του Αριστερού Ρεύματος που εν όψει μιας κρίσιμης εβδομάδας έσπευσε να βάλει το πλαίσιο. Με νέο άρθρο που δημοσιεύει στην ιστοσελίδα Iskra η αριστερή τάση του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι η μόνη συμφωνία που θα δεχτούμε πρέπει να περιλαμβάνει γενναία διαγραφή του χρέους. «Δεν μπορούμε ωστόσο να πούμε ότι μας γεμίζει αισιοδοξία και η φερόμενη ως ελληνική «κυβερνητική πρόταση» των 47 σελίδων προς τους δανειστές» τονίζει με ισχυρή δόση κριτικής. Βέβαια αυτή είναι και θέση της προεδρικής πλειοψηφίας που επιμένει στη διαγραφή χρέους. Εκεί ίσως είναι και η λύση του αδιεξόδου. Επικοινωνιακή αλλά κυρίως ουσίας.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.