ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διαψεύδει η κυβέρνηση τα περί τελεσίγραφου & χρεοκοπίας

10:50 - 13 Ιουν 2015 | Οικονομία
Διαψεύδει η κυβέρνηση τα περί τελεσίγραφου & χρεοκοπίας
Διαψεύδει κατηγορηματικά η κυβέρνηση τα δημοσιεύματα των πρακτορείων Reuters και Bloomberg για δήθεν συζήτηση περί χρεοκοπίας της Ελλάδας στο EWG αλλά και για 24ωρο τελεσίγραφο στην ελληνική πλευρά, αντίστοιχα, τονίζοντας πως πρόκειται για λεγόμενα που δεν ανταποκρίνονται σε καμία περίπτωση στην πραγματικότητα. Ειδικά δε ως προς το σενάριο χρεοκοπίας που αναφέρει το Reuters, κυβερνητικοί κύκλοι ξεκαθαρίζουν πως τέτοιο θέμα δεν τέθηκε ούτε επισήμως ούτε ανεπισήμως, προσθέτωντας ότι η ελληνική αντιπροσωπεία απλά επανέλαβε ότι η Ελλάδα εργάζεται για συμφωνία το συντομότερο.

Bloomberg: Τελεσίγραφο 24 ωρών στην Ελλάδα από τους δανειστές

Προθεσμία μέχρι το βράδυ της Παρασκευής, για να καταλήξει η Ελλάδα στις προτάσεις της και να δώσει τέλος στο αδιέξοδο φέρεται να έδωσε στην ελληνική κυβέρνηση η ευρωζώνη. Την πληροφορία μετέδωσε αρχικά το Bloomberg και την επιβεβαίωσαν στη συνέχεια «ευρωπαϊκές πηγές». Δημοσίευμα του διεθνούς πρακτορείου μεταδίδει πως στη χθεσινή συνάντηση του Euro Working Group ζητήθηκε από την Ελλάδα να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις έως σήμερα.

«Οι φορείς χάραξης πολιτικής εξετάζουν τώρα όλα τα σενάρια εάν η Ελλάδα αρνηθεί να συμβιβαστεί, συμπεριλαμβανομένης και της πιθανότητας η χώρα τελικώς να εγκαταλείψει την ευρωζώνη, ανέφερε ένας από τους αξιωματούχους που επικαλείται το πρακτορείο», αναφέρει το δημοσίευμα.

Τέλος, σε ερώτηση πώς απαντά η κυβέρνηση στις προειδοποιήσεις ότι ενδέχεται να υπάρξει έλεγχος στην κίνηση κεφαλαίων ο κ.Σακελλαρίδης τονίζει ότι «το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι σταθερό και φερέγγυο, πράγμα που αποδεικνύεται κάθε μέρα. Η όποια παραφιλολογία αναπτύσσεται, αποτελεί μέρος της διαπραγμάτευσης, ως μορφή (ψυχολογικής κυρίως) πίεσης».

Reuters: Για πρώτη φορά επί τάπητος η χρεοκοπία

Για πρώτη φορά συζητήθηκε επισήμως το ενδεχόμενο μιας ελληνικής χρεοκοπίας μεταξύ ανώτατων αξιωματούχων της Ε.Ε., μεταδίδει το Reuters σήμερα Παρασκευή, ενώ οι συζητήσεις μεταξύ Αθήνας και των πιστωτών της έχουν φτάσει σε τέλμα.

Το Reuters, επικαλούμενο δηλώσεις αξιωματούχων, αναφέρει ότι κατά τις συζητήσεις τους χθες στην Μπρατισλάβα, οι κυβερνητικές αντιπροσωπείες, που προετοιμάζουν τη συνεδρίαση του Eurogroup της επόμενης εβδομάδας, κατέληξαν σε τρία πιθανά σενάρια για την Ελλάδα μέχρι το τέλος Ιουνίου, σημειώνει το πρακτορείο.

  • Το λιγότερο πιθανό σενάριο θεωρούν πως είναι μια επιτυχής συμφωνία «ρευστότητα έναντι μεταρρυθμίσεων» την επόμενη εβδομάδα, ώστε να προλάβει η χώρα να καλύψει τις υποχρεώσεις που έχει μέχρι το τέλος Ιουνίου.
  • Η δεύτερη πιθανότητα είναι μια νέα παράταση του τρέχοντος οικονομικού προγράμματος, που λήγει αυτόν τον μήνα. Αυτό προϋποθέτει την αποπληρωμή των 1,6 δισ. ευρώ από την Ελλάδα στο ΔΝΤ.
  • Το τρίτο σενάριο – που συζητήθηκε επισήμως για πρώτη φορά σε ανώτατο επίπεδο στην Ε.Ε. – είναι μια χρεοκοπία της Ελλάδας, αναφέρει το Reuters, διευκρινίζοντας πάντως πως η χθεσινή συνάντηση δεν κατέληξε σε κάποια απόφαση ή σε συγκεκριμένο συμπέρασμα.
Τελευταία τροποποίηση στις 11:17 - 13 Ιουν 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.