ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Με 2,9% "έτρεχε" ο πληθωρισμός το Νοέμβριο

13:20 - 07 Δεκ 2006 | Οικονομία
Οριακή αύξησης της τάξης του 0,1% σημείωσε ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο ο οποίος διαμορφώθηκε στο 2,9% από 2,8% τον περασμένο μήνα.

Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, ανάλογη αύξηση για τον ίδιο μήνα σημείωσε και ο δομικός πληθωρισμός που έκλεισε στην «περιοχή» του 2,5% από 2,4% τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο εναρμονισμένος τιμάριθμος διαμορφώθηκε στο 3,2% από 3,1% τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με την ΕΣΥΕ ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή το 2006 σε μέσα επίπεδα θα είναι 3,2% έναντι 3,5% όπου ήταν η μέση ετήσια αύξηση του πληθωρισμού το 2005.

Η αύξηση του πληθωρισμού κατά 2,9% προήλθε κυρίως από τις αυξήσεις των εξής δεικτών:

* Κατά 10,6% της ομάδας «Αλκοολούχα ποτά και καπνός».

* Κατά 4,5% της ομάδας «Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά» λόγω αύξησης των τιμών δημητριακών και παρασκευασμάτων, κρέατα και ψάρια, λαχανικά νωπά, ελαιόλαδο, γαλακτοκομικά κ.λπ.

* Κατά 4% της ομάδας «Εκπαίδευση», λόγω αύξησης των τιμών στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων, των εκπαιδευτηρίων ξένων γλωσσών, των φροντιστηρίων και των Τεχνικών Σχολών/ΙΕΚ.

* Κατά 2,4% της ομάδας «Υγεία».

* Κατά 2,3% της ομάδας «Στέγαση», λόγω αύξησης κυρίως των ενοικίων κατοικιών, της ύδρευσης και αποχέτευσης, των δημοτικών τελών, του ηλεκτρικού ρεύματος, των υπηρεσιών κοινοχρήστων και των δαπανών επισκευής και συντήρησης κατοικίας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.