ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οριζόντιος φόρος 21% τελικά στις "μαύρες" καταθέσεις

12:59 - 17 Ιουν 2015 | Οικονομία
Οριζόντιος φόρος 21% τελικά στις "μαύρες" καταθέσεις
Οριζόντιος φόρος 21% θα εφαρμοστεί τελικά στις αδήλωτες καταθέσεις που έχουν Έλληνες καταθέτες σε τράπεζες της Ελβετίας, προκειμένου να νομιμοποιηθούν, σύμφωνα με συμφωνία που έγινε με τη χώρα και αποκάλυψε ο υπουργός Επικρατείας, Παναγιώτης Νικολούδης. Μάλιστα, φαίνεται ότι η ίδια ρύθμιση θα ισχύσει και για τις καταθέσεις που βρίσκονται στις τράπεζες εντός Ελλάδος και αποτελούν αδικαιολόγητη επαύξηση περιουσίας.

Υπενθυμίζεται ότι το αρχικό σχέδιο προέβλεπε την επιβολή φόρου 15% ή 30% για τις καταθέσεις που βρίσκονται σε τράπεζες του εξωτερικού ή του εσωτερικού αντίστοιχα, αλλά αυτό εγκαταλείφθηκε, καθώς οι συναρμόδιοι υπουργοί Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, και Επικρατείας, Παναγιώτης Νικολούδης, θεώρησαν πως δεν μπορεί να εφαρμοστεί σχέδιο για φορολόγηση δύο ταχυτήτων, ώστε να μην επιβαρύνονται περισσότερο οι καταθέτες που κράτησαν τα χρήματα τους στις ελληνικές τράπεζες, στηρίζοντάς τες τα χρόνια της κρίσης.

Επομένως, σύμφωνα με το τελικό σχέδιο, θα καταβάλλεται φόρος 21%, χωρίς καμία άλλη προσαύξηση ή πρόστιμο, ώστε οι καταθέσεις να μην ελεγχθούν από την εφορία.

Βέβαια, στην κυβέρνηση εκφράζονται αμφιβολίες για το αν το μέτρο αυτό θα αποδώσει έσοδα στο Δημόσιο, καθώς επίσης υπάρχουν ενστάσεις για τον κίνδυνο να ωφεληθούν από τη ρύθμιση και όσοι θέλουν να ξεπλύνουν χρήμα από εγκληματικές δραστηριότητες (ναρκωτικά, εμπόριο όπλων κλπ).

Η πρόταση αυτή θα παρουσιαστεί στη Βουλή και θα κατατεθεί προς ψήφιση μέσα στις επόμενες ημέρες και πιθανόν μέχρι το τέλος του μήνα. Έπειτα από την ψήφισή της, θα υπογραφεί η τελική συμφωνία Ελλάδας – Ελβετίας, σύμφωνα με την οποία οι ελβετικές αρχές θα ενημερώσουν τις τράπεζες, οι οποίες με τη σειρά τους θα πρέπει να ενημερώσουν τους Έλληνες καταθέτες για τον νέο φορολογικό νόμο. Σε περίπτωση που εκείνοι δεν πληρώσουν τον φόρο, το 2017 η Ελβετία θα δώσει τα στοιχεία τους στις ελληνικές φορολογικές αρχές.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.