ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αλλαγή της οικονομικής πολιτικής ζητά ο ΣΕΒ

16:57 - 07 Δεκ 2006 | Οικονομία
Ο «φαύλος κύκλος της μεταρρυθμιστικής φοβίας πρέπει να σπάσει» τόνισε την Πέμπτη ο πρόεδρος του ΣΕΒ. Δ.Δασκαλόπουλος, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, όπου οι κοινωνικοί φορείς παρουσίασαν τις θέσεις τους για τον προϋπολογισμό.

«Το θέμα δεν είναι εάν θέλει ο λαός τις μεταρρυθμίσεις, αλλά εάν τολμούν οι ηγεσίες» τόνισε ο κ. Δασκαλόπουλος.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ έκανε λόγο για καρτέλ του κράτους που αντιστέκεται στις μεταρρυθμίσεις, ενώ υποστήριξε ότι έχουν γίνει πολλά θετικά βήματα και συνεχίζουν να γίνονται.

Ωστόσο, είπε, το μέτρο σύγκρισης δεν μπορεί να είναι τοπικό. Στην Ευρώπη γίνεται λόγος για ελληνική μεταρρυθμιστική ολιγωρία, είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Δημήτρης Αρμενάκης ανέφερε ότι το πολιτικό σύστημα δυσκολεύεται να απαγκιστρωθεί από τις δυνάμεις της συντήρησης και του συντεχνιασμού και υπογράμμισε ότι η επανίδρυση του κράτους αποτελεί «τραγική αναγκαιότητα».

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Γιώργος Κασιμάτης ανέφερε ότι η ανάγκη των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων παραμένει επιτακτική και σημείωσε ως θετικό στοιχείο την έξοδο της χώρας από την επιτήρηση της ΕΕ μέσα στο 2007.

Από την πλευρά των συνδικάτων, ο γραμματέας Οικονομικού της ΓΣΕΕ Θωμάς Φίλιππας είπε ότι με την κυβερνητική πολιτική προκαλείται αποδιάρθρωση του κοινωνικού κράτους και της κοινωνικής συνοχής και προσέθεσε ότι ο προϋπολογισμός του 2007 είναι σε διαφορετική κατεύθυνση από τις ανάγκες των εργαζομένων, καθώς, όπως είπε, συνεχίζεται η πολιτική της λιτότητας και διευρύνει τις κοινωνικές ανισότητες.

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος ανέφερε ότι η αύξηση του κόστους ζωής, το επίπεδο των μισθών και των συντάξεων, όπως και η ανεργία, διαμορφώνουν το πλαίσιο της δυσαρέσκειας για την ασκούμενη πολιτική.

Ο κ. Παπασπύρος επανέλαβε τις προτάσεις της ΑΔΕΔΥ για τη θέσπιση εγγυημένου εισοδήματος στα 800 ευρώ, διαμόρφωση βασικού μισθού στα 1.250 ευρώ και θεσμοθέτηση θέσεων εργασίας για μείωση κατά 2% της ανεργίας.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρης Ασημακόπουλος ζήτησε από τον πρωθυπουργό να εγκαταλειφθεί η λογική των γενικών πολιτικών για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να ακολουθηθούν εξειδικευμένες πολιτικές για τους επιμέρους κλάδους. Ο κ. Ασημακόπουλος σημείωσε ότι τα οφέλη της ανάπτυξης δεν διαχέονται ισόρροπα και πρόσθεσε ότι σημειώνεται αύξηση της συγκέντρωσης πλούτου και ισχύος.

Ο αντιπρόεδρος της ΠΑΓΕΣΕΣ Μιχάλης Κουτουλάκης μίλησε για αύξηση των έμμεσων φόρων σε σχέση με τους άμεσους, που, όπως σημείωσε, πλήττουν τα μικρά εισοδήματα και είναι κοινωνικά άδικοι.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.