ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΤτΕ: Ο ελληνικός τουρισμός μεταβλήθηκε ποιοτικά - Χρειάζονται μεταρρυθμίσεις

15:49 - 17 Ιουν 2015 | Οικονομία
ΤτΕ: Ο ελληνικός τουρισμός μεταβλήθηκε ποιοτικά - Χρειάζονται μεταρρυθμίσεις
Οι επενδύσεις στον τουρισμό και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στον εκσυγχρονισμό της τουριστικής αγοράς είναι οι προτάσεις της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην στην έκθεσή της για τη Νομισματική Πολιτική 2014- 2015.

Η έκθεση αναφέρει πως η χώρα μας βρίσκεται μεταξύ των σημαντικότερων τουριστικών προορισμών στην ευρωπαϊκή, αλλά και την παγκόσμια αγορά, όπως άλλωστε φαίνεται από τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (WTO). Σύμφωνα με αυτά, η Ελλάδα το 2014 ήταν 15η σε επίπεδο διεθνών αφίξεων και 19η σε επίπεδο εσόδων.

Ο τουρισμός, ωστόσο, θα πρέπει να υποστηριχθεί με τις κατάλληλες δημόσιες και επιχειρηματικές δράσεις.

Όπως επισημαίνει η έκθεση, τα τελευταία δύο χρόνια παρατηρείται μια σημαντική αύξηση των αφίξεων και των τουριστικών εσόδων, αλλά και μεταβολές ποιοτικού χαρακτήρα του τουριστικού προϊόντος. Νέες αγορές ζήτησης αναπτύχθηκαν, η τουριστική περίοδος επιμηκύνθηκε και προβλήθηκαν και οι πόλεις ως τουριστικοί προορισμοί, χάρη σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν.

Η έκθεση, μάλιστα, εκτιμά ότι η δυναμική του τουρισμού θα συνεχιστεί και το 2015.

Παράλληλα, κάνει ειδική αναφορά και στις αγορές ζήτησης του ελληνικού τουρισμού. Συγκεκριμένα, σημειώνει ότι ενώ οι έξι κύριες αγορές µέχρι και το 2009 (που αποτελούσαν και περίπου το 50% των αφίξεων) ήταν αυτές της Γερµανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ολλανδίας και των ΗΠΑ, για το 2014 οι βασικές αγορές είναι αυτές της Γερµανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Ρωσίας, της Ιταλίας και της Τουρκίας.

Η ανάδειξη αυτών των αγορών συνδέεται με τη βελτίωση της οικονοµικής δραστηριότητας και την αύξηση της ζήτησης στις χώρες αυτές, αλλά και με την απλοποίηση στις διαδικασίες έκδοσης τουριστικής βίζας µετά το 2010.

Εν τω μεταξύ, διψήφιοι ρυθµοί αύξησης της ζήτησης παρατηρούνται την τελευταία πενταετία και στις αφίξεις από άλλες αναπτυσσόµενες αγορές, όπως η Ιαπωνία, η Κίνα, το Ισραήλ αλλά και από κάποιες αραβικές χώρες (Αραβικά Εµιράτα, Μπαχρέιν, Κατάρ), τα µερίδια των οποίων στις αφίξεις παραµένουν ακόµη χαµηλά.

Όπως σχολιάζει η ΤτΕ, το γεγονός αυτό δείχνει ότι υπάρχουν και εναλλακτικές αγορές, από τις οποίες η Ελλάδα θα µπορούσε να επωφεληθεί και να εξισορροπεί τις διακυµάνσεις της τουριστικής ζήτησης από την Ευρώπη.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.