ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Άγριος πόλεμος ΣΥΡΙΖΑ στο Γιάννη Στουρνάρα

19:30 - 17 Ιουν 2015 | Οικονομία
Άγριος πόλεμος ΣΥΡΙΖΑ στο Γιάννη Στουρνάρα
Η πρωτοφανής κίνηση της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου να επιστρέψει την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας για τη Νομισματική πολιτική της χώρας -η οποία χαρακτηρίζει «ιστορική επιταγή» τη σύναψη συμφωνίας με τους εταίρους- έδωσε το έναυσμα σε ένα γαϊτανάκι αντιδράσεων, που περιλαμβάνει όχι μόνο την έντονη κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης αλλά και τελευταία εξέλιξη, τη μήνυση της Ραχήλ Μακρή κατά του Γιάννη Στουρνάρα, με το ΣΥΡΙΖΑ παράλληλα να τον κατηγορεί για υπέρβαση των ορίων της θεσμικής του ιδιότητας. Το αξιοσημείωτο δε στην υπόθεση είναι ότι η κατάθεση της ετήσιας έκθεσης της Κεντρικής Τράπεζας στη Βουλή αποτελεί θεσμική διαδικασία στην οποία προχωρά ο εκάστοτε κεντρικός τραπεζίτης και ποτέ ξανά στο παρελθόν δεν έχει «απορριφθεί» από πρόεδρο της Βουλής.

Το μεσημέρι της Τετάρτης, η Ζωή Κωνσταντοπούλου χαρακτήρισε την έκθεση της ΤτΕ «απαράδεκτη», κατηγορώντας τον διοικητή της Γιάννη Στουρνάρα για «ωμή παρέμβαση» στο έργο της Επιτροπής καθώς, όπως υποστήριξε, «ο κ. Στουρνάρας έσπευσε στα κλεφτά με αντιθεσμική κίνηση να στείλει την έκθεση σήμερα στις 10:40 και την ώρα που η Επιτροπή Αλήθειας παρουσίαζε τα πρώτα της συμπεράσματα». 

Πρόσθεσε πως «ο κ. Στουρνάρας έχει συμπράξει στην οικονομική πολιτική, έχει συμπράξει στη μνημονιακή πολιτική και έχει παραβιάσει τις υποχρεώσεις του, όταν επιχείρησε ωμή παρέμβαση κατά τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και παρεμβαίνει σήμερα, επιχειρώντας αντιδημοκρατικά να δημιουργήσει τετελεσμένα και να αποτρέψει την ουσιαστική διεκδίκηση της διαγραφής του χρέους».

Αργότερα το απόγευμα, τη... σκυτάλη πήρε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ραχήλ Μακρή, η οποία ετοιμάζεται αύριο, Πέμπτη, να καταθέσει μήνυση κατά του Γιάννη Στουρνάρα. Πιο συγκεκριμένα, η κα Μακρή θα μηνύσει τον κ. Στουρνάρα το πρωί της Πέμπτης, στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κοτζαμάνη, κατηγορώντας τον ότι προωθεί το Grexit και ότι με δηλώσεις του διασαλεύει το δημοκρατικό πολίτευμα.

H Ραχήλ Μακρή, όπως φαίνεται και από την ανακοίνωσή της ενοχλήθηκε από τις θέσεις- όπως σημειώνει και στην ανακοίνωσή της- του κ. Στουρνάρα ότι «η αποτυχία ενός deal θα οδηγήσει σε χρεοκοπία και Grexit». «Με τις θέσεις αυτές», όπως αναφέρει «ούτε στην ανάσχεση της εκροής καταθέσεων συμβάλει, ούτε την ηρεμία στο τραπεζικό σύστημα προάγει, αλλά αντίθετα δύναται να θεωρηθεί ότι προκαλεί αστάθεια στο τραπεζικό σύστημα»

ΣΥΡΙΖΑ για Στουρνάρα: Υπερβαίνει τα όρια της θεσμικής του ιδιότητας

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας υπερβαίνει τα όρια της θεσμικής του ιδιότητας, σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος και καταλογίζει στον Γ. Στουρνάρα ότι συμβάλλει στη δημιουργία ενός ασφυκτικού πλαισίου στις κινήσεις και τα διαπραγματευτικά περιθώρια της Ελληνικής Κυβέρνησης.

«Και είναι απορίας άξιον πως συμβαίνει αυτό όταν υποτίθεται ότι ρόλος της Τράπεζας της Ελλάδος είναι η διασφάλιση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος», καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.