ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σχέδιο δράσης κατά του λαθρεμπορίου στα ποτά

08:33 - 19 Ιουν 2015 | Οικονομία
Σχέδιο δράσης κατά του λαθρεμπορίου στα ποτά
Επιχειρησιακό Σχεδίο δράσης για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου των αλκοολούχων ποτών ξεκινά η Διεύθυνση τελωνείων της χώρας, ενώ τα βασικά του σημεία πρόκειται να γίνουν ευρέως γνωστά από τη γεν. διευθύντρια Τελωνείων & Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης κ. Ειρήνη Γιαλούρη την προσεχή Δευτέρα.

Η ενημέρωση θα γίνει στο πλαίσιο ανοικτής ημερίδας με τίτλο: «Λαθρεμπόριο αλκοολούχων ποτών & οι επιπτώσεις του στην εγχώρια παραγωγή». Στη συγκεκριμένη συγκέντρωση θα συμμετάσχει και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Δημήτρης Μάρδας.

Επιχειρηματίας από τον κλάδο των αλκοολούχων ποτών μας επεσήμανε ότι η κυβέρνηση γνωρίζει καλά το θέμα του λαθρεμπορίου και έχει συμφωνηθεί με ιδιωτικούς φορείς να προχωρήσουν σε από κοινού δράσεις για να μπει φραγμός στο φαινόμενο που αυξάνεται ραγδαία. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στα σύνορα με τα βαλκανικά κράτη, όπου γίνονται πολλές εισαγωγές λαθραίων από Αλβανία και Βουλγαρία.

Εκτιμάται ότι σήμερα πάνω από τα 350 εκατ. ευρώ φθάνουν τα διαφυγόντα έσοδα του κράτους (ΦΠΑ, φόρος Εισοδήματος, Ειδικός Φόρος κατανάλωσης) από το λαθρεμπόριο τσίπουρου και ούζου, ενώ σχεδόν 500 εκατ. ευρώ κάνει το λαθρεμπόριο των αλκοολούχων ποτών. Μεγέθη που αυξάνονται ραγδαία σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς με ολέθριες συνέπειες και για την υγεία του καταναλωτή που τα επιλέγει εν αγνοία του, καθώς τα περισσότερα από αυτά διακινούνται σε χύμα μορφή.

Σημειώνουν δε παράγοντες ότι σχεδόν το 90% των αποσταγμάτων που σήμερα διακινούνται στα καφενεία της χώρας είναι αλβανικής προέλευσης και αμφιβόλου ποιότητας.

Δέσποινα Καραγιαννοπούλου

Τελευταία τροποποίηση στις 10:11 - 19 Ιουν 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.