ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

WikiLeaks: Έγγραφο αποκαλύπτει μυστικές συσκέψεις Ολάντ το 2012 για Grexit

08:50 - 24 Ιουν 2015 | Οικονομία
WikiLeaks: Έγγραφο αποκαλύπτει μυστικές συσκέψεις Ολάντ το 2012 για Grexit
Σύμφωνα με απόρρητο έγγραφο της αμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας (NSA) που έδωσε στη δημοσιότητα το Wikileaks, το 2012 ο γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ οργάνωνε μυστικές συναντήσεις μεταξύ Γάλλων αξιωματούχων και δρομολογούσε ταυτόχρονα επαφές με τη γερμανική αντιπολίτευση -χωρίς μάλιστα τη γνώμη της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ- προκειμένου να συζητηθούν οι συνέπειες από μια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Το έγγραφο, που φέρει ημερομηνία "22 Μαΐου 2012" κι είναι διαβαθμισμένο ως "Άκρως Απόρρητο" (Top Secret) καταγράφει υποκλαπείσα από την NSA συνομιλία Γάλλων αξιωματούχων μαζί με αποκαλυπτικά σχόλια των αναλυτών της υπηρεσίας.

Πιο συγκεκριμένα, αναφέρεται πως στις 18 Μαΐου, ο Φρανσουά Ολάντ έδωσε εντολή στον πρωθυπουργό Ζαν Μαρκ Αϊρό να κανονίσει μια συνάντηση στο Μέγαρο των Ηλυσίων με τη συμμετοχή, εκτός του ιδίου και του πρωθυπουργού, των "αρμόδιων υπουργών", την οποία και ζητούσε να κρατηθεί μυστική. Ο λόγος είναι, επειδή όπως εκτιμούσαν εκείνη την εποχή η αμερικανοί αναλυτές στην εν λόγω απόρρητη αναφορά τους, ο Γάλλος πρόεδρος ανησυχούσε ότι θα επιδεινωνόταν η κρίση αν γινόταν γνωστό ότι η Γαλλία επεξεργάζεται σχέδια για την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Παράλληλ,α η γαλλική πλευρά προετοίμαζε μυστικές συναντήσεις στο Παρίσι μεταξύ Γάλλων αξιωματούχων και μελών του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD). Για τη συνάντηση αυτη ο Γάλλος πρωθυπουργός φέρεται να προειδοποίησε τον κ. Ολάντ για τον κίνδυνο διπλωματικού επεισοδίου, σε περίπτωση που η γερμανίδα καγκελάριος ανακάλυπτε ότι η γαλλική κυβέρνηση επρόκειτο να συναντηθεί εν αγνοία της με την αντιπολίτευση της χώρας της.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της απόρρητης αναφοράς, ο Φρανσουά Ολάντ στη συνάντησή του με την Ανγκελα Μέρκελ ανακάλυψε ότι η καγκελάριος έχει εμμονή με το Σύμφωνο Σταθερότητας και ανησυχούσε ότι ο ελληνικός λαός θα μπορούσε να αντιδράσει ψηφίζοντας κάποιο εξτρεμιστικό κόμμα. Μετά τη συνάντηση αυτή με την Ανγκελα Μέρκελ, ο Φρανσουά Ολάντ κάλεσε τον πρόεδρο του SPD, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ στο Παρίσι για να συζητήσουν.

Τελευταία τροποποίηση στις 09:46 - 24 Ιουν 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.