ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Fitch: Υποβάθμισε σε επιλεκτική χρεοκοπία τις τράπεζες

08:19 - 30 Ιουν 2015 | Οικονομία
Fitch: Υποβάθμισε σε επιλεκτική χρεοκοπία τις τράπεζες
Σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας (Restricted Default - RD) υποβάθμισε αργά χθες το βράδυ τις ελληνικές τράπεζες ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Fitch, λόγω της απόφασης της κυβέρνησης να προχωρήσει στην επιβολή capital controls.

Ειδικότερα, ο οίκος υποβάθμισε σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας, από CCC προηγουμένως, τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση για την ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, την ΠΕΙΡΑΙΩΣ, τη EUROBANK και την ALPHA BANK.

Ταυτόχρονα ο οίκος υποβάθμισε σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας, από C προηγουμένως και τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση για την ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, την ΠΕΙΡΑΙΩΣ, τη EUROBANK και την ALPHA BANK.

Σε f από ccc προηγουμένως υποβαθμίστηκαν και τα Viability Ratings των ελληνικών τραπεζών.

Όπως επισημαίνει ο οίκος, αποφάσισε να υποβαθμίσει τις ελληνικές τράπεζες, λόγω της απόφασης της ελληνικής κυβέρνησης στις 28 Ιουνίου να προχωρήσει στην επιβολή capital controls.

Η επιβολή περιοριστικών μέτρων στην κίνηση κεφαλαίων χαρακτηρίζεται περιορισμένη χρεοκοπία, καθώς τα capital controls επηρεάζουν μια σειρά από τις σημαντικότερες λειτουργίες και υποχρεώσεις του τραπεζικού συστήματος.

Η Fitch προειδοποιεί για τα υψηλά επίπεδα που έχει αγγίξει στην Ελλάδα ο πιστωτικός κίνδυνος, λόγω της παντελούς έλλειψης προοπτικών για την ανάκαμψη, αλλά και λόγω της αδύναμης ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.