ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Όταν η Ευρώπη γύρισε την πλάτη της

12:02 - 02 Ιουλ 2015 | Οικονομία
Όταν η Ευρώπη γύρισε την πλάτη της
Έχοντας χάσει ακόμη και τις χώρες του Νότου που παραδοσιακά βρίσκονταν στο πλευρό της Ελλάδας και στις οποίες είχε "ρίξει όλα τα λεφτά" ο Αλέξης Τσίπρας, προσπαθεί να πετύχει το ακατόρθωτο με την ΕΕ η ελληνική κυβέρνηση, η οποία έχει εξοργίσει το σύνολο πλέον της γηραιάς ηπείρου. Οι αποστάσεις μεγαλώνουν όσο η χώρα οδεύει προς το δημοψήφισμα, που αναμένεται να κρίνει πολύ περισσότερο από την έγκριση ή μη μιας συμφωνίας η οποία δεν υπάρχει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Οι ξένοι ηγέτες, και υπουργοί Οικονομικών των χωρών της ΕΕ με δηλώσεις τους προειδοποιούν (όχι και τόσο) έμμεσα ότι αν οι Έλληνες πουν όχι στην Ευρώπη, θα λάβουν από την Ένωση και την ανάλογη μεταχείριση. Από την Παρασκευή το βράδυ, οπότε και ανακοινώθηκε το δημοψήφισμα, οι ευρωπαίοι ηγέτες εκφράζουν ανοιχτά το κλιμακούμενο αρνητικό κλίμα που επικρατεί στη χώρα.

Ματέο Ρέντσι, πρωθυπουργός της Ιταλίας: Ιεραρχώντας πλέον λίγο διαφορετικά τα προβλήματα της Ευρωζώνης ο ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε «με απασχολούν πολύ περισσότερο πράγματα όπως η ανάπτυξη της Ευρωζώνης και η μετανάστευση παρά η Ελλάδα». Θυμίζουμε ότι ο Ρέντσι είναι εκείνος που χάρισε τη γραβάτα στον κύριο Τσίπρα. Παρόλο που ζητούσε αρχικώς με κάθε τρόπο να βρεθεί μια συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους θεσμούς, άλλαξε στάση.«Δεν είναι δυνατόν να μειώνουμε τις πρόωρες συντάξεις στην Ιταλία για να συνεχίσουν να τις λαμβάνουν οι Έλληνες» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας. 

Άνγκελα Μέρκελ, Καγκελάριος της Γερμανίας: Η «σιδηρά» κυρία της Ευρώπης έχει δηλώσει με κάθε τόνο ότι «Δεν θα θέσουμε σε κίνδυνο την Ευρωζώνη».  Υπογράμμισε πως μεγαλύτερο σφάλμα από την άνευ όρων παραμονή ενός κράτους – μέλους θα ήταν η καταστρατήγηση των κανόνων της Ε.Ε

Γερούν Ντάισελμπλουμ, πρόεδρος του Eurogroup: «Τα λέμε μετά το δημοψήφισμα» και με τις τράπεζες κλειστές ήταν η απάντηση του Ντάισελμπλουμ στο αίτημα για νέο πακέτο βοήθειας του Τσίπρα. Ο Ολλανδός πολιτικός τονίζει ακόμη πως οι υπουργοί Οικονομικών επαναβεβαίωσαν στις 30 Ιουνίου την απόφαση του Eurogroup της 27ης Ιουνίου να μην εγκρίνει την επέκταση, εκτιμώντας πως οι συνθήκες που οδήγησαν στην απόφαση αυτή «παραμένουν αμετάβλητες».

Μάρτιν Σουλτς πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: «Δεν μπορεί κανείς την ώρα που έχει σχεδόν επιτευχθεί συμφωνία, να σταματά» δήλωσε ο κ. Σούλτς ενώ δεν θεωρεί πλέον πιθανή της επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της πριν από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος της Κυριακής. Όπως δήλωσε στην εφημερίδα Die Welt, ο Σουλτς εκτιμά ότι παρά τις νέες προτάσεις της Αθήνας δεν υπάρχουν πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας πριν από την Κυριακή. «Αποκλείω το ενδεχόμενο να υπάρξει μέχρι την Κυριακή συμφωνία μεταξύ των θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης για ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.».«Αν η ελληνική κυβέρνηση είχε αποστείλει την τελευταία της επιστολή δύο ημέρες νωρίτερα», πρόσθεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, «τότε θα είχε υπάρξει μια πιθανότητα για παράταση του προγράμματος». Σύμφωνα με τον Σουλτς, το Eurogroup ήταν έτοιμο να συνεχίσει τις συνομιλίες σε αυτή τη βάση: «Το πρόγραμμα θα μπορούσε να παραταθεί μέχρι τον Οκτώβριο και στη συνέχεια να συζητηθούν όλες οι επιλογές, περιλαμβανομένης της εξέτασης της βιωσιμότητας του χρέους», εξήγησε.
Παράλληλα ο Σουλτς εκτίμησε ότι «είναι δύσκολο να μιλήσουμε για ένα τρίτο πακέτο βοήθειας για όσο διάστημα επικρατεί αβεβαιότητα για το πού πάει η Αθήνα». Στον Σουλτς αποδίδεται και η περιβόητη ποδοσφαιρική παραπομπή: «Η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της Αθήνας και εκεί πρέπει να συμπεριφερθούν ξεκάθαρα και με κατανοητό τρόπο και να μην στέλνουν συνεχώς νέα και συγκεχυμένα μηνύματα». Παράλληλα χαρακτήρισε τη διαπραγματευτική τακτική του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα «πολύ εξοργιστική και επίσης απογοητευτική». Δεν μπορεί κανείς την ώρα που έχει σχεδόν επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της να σταματά τις διαπραγματεύσεις επειδή δεν επιθυμεί ένα τρίτο πακέτο βοήθειας και να αναγγέλλει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, εκτίμησε ο Σουλτς. Στη συνέχεια, σημείωσε ο ίδιος, η ελληνική κυβέρνηση είπε ότι παρόλα αυτά επιθυμεί ένα τρίτο πακέτο βοήθειας, χωρίς όμως να ξεκαθαρίζει τι είναι έτοιμη να κάνει για να το πετύχει αυτό. Παρόλα αυτά, κατέληξε ο Σουλτς, μια χρεοκοπία και μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη μπορούν ακόμη να αποφευχθούν.

Μισέλ Σαπέν, υπουργός Οικονομικών: «Δεν γίνεται να συμφωνήσεις με κάποιον που λέει ''όχι'', όπως κάνει τώρα η ελληνική κυβέρνηση με το δημοψήφισμα. Θα θέλαμε να έχουμε μια συμφωνία πριν από το δημοψήφισμα, αυτός είναι ο στόχος. Αλλά δεν είναι τόσο εύκολο. Αντίθετα, είναι αρκετά μπερδεμένη και δύσκολη η κατάσταση.»

Τελευταία τροποποίηση στις 12:14 - 02 Ιουλ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.