ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

S&P: Το Grexit θα φέρει πτώση του ΑΕΠ κατά 20%

12:57 - 02 Ιουλ 2015 | Οικονομία
Ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα οδηγήσει σε πτώση του ΑΕΠ κατά 20%, σε ορίζοντα τετραετίας αναφέρει σε ανάλυσή της η Standard & Poor’s, ενώ παράλληλα οι αναλυτές του Οίκου Αξιολόγησης εκτιμούν η ανεργία θα εκτοξευθεί στο 29%.

Ωστόσο οι ίδιοι σημειώνουν ότι οι συνέπειες δεν θα είναι τόσο σοβαρές για την υπόλοιπη Ευρωζώνη.
Όπως σημειώνει σε ανάλυσή της η Standard & Poor’s:

Αναμένουμε ότι ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα θα προκαλούσε σοβαρές συνέπειες για την ελληνική οικονομία, τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις εκτός χρηματοπιστωτικού τομέα. 

Η Ελλάδα θα χάσει μονίμως την πρόσβαση στη χρηματοδότηση από την ΕΚΤ, γεγονός που θα προκαλέσει σοβαρή έλλειψη ρευστότητας σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, προειδοποιούν ο αναλυτές του οίκου αξιολόγησης. 

Χωρίς τη στήριξη του ευρωσυστήματος, η οποία επί του παρόντος ξεπερνά το 70% του ΑΕΠ, το σύστημα πληρωμών της Ελλάδας θα κλείσει και οι τράπεζες δεν θα είναι σε θέση να λειτουργήσουν. 

Η αξία του δημοσίου και ιδιωτικού χρέους θα αυξηθεί καθώς το νέο νόμισμα θα είναι υποτιμημένο έναντι του ευρώ, γεγονός που θα επιδεινώσει την κατάσταση. 

Περιορισμένη η επίδραση στην Ευρωζώνη

Σύμφωνα με την Standard & Poor’s η επίδραση στην Ευρωζώνη δεν θα είναι τόσο σοβαρή, τουλάχιστον σε οικονομικό επίπεδο, καθώς δεν θα επηρεάσει τις ξένες τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες και δεν θα οδηγήσει σε αναθεώρηση αξιολογήσεων. 

Ωστόσο η επίδραση σε πολιτικό επίπεδο κρίνεται σημαντικότερη, καθώς αν η Ελλάδα βγει από το ευρώ, θα τεθεί σε αμφισβήτηση μια εικοσαετία πολιτικής και οικονομικής πολιτικής στην Ευρώπη και η δέσμευση για ισχυροποίηση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.