ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κομισιόν: "Δεν μπορούμε να παρέμβουμε στις Τράπεζες που σας ξεγελάνε"

12:03 - 03 Ιουλ 2015 | Οικονομία
Κομισιόν: "Δεν μπορούμε να παρέμβουμε στις Τράπεζες που σας ξεγελάνε"
Χρειάσθηκε η υποβολή αναφοράς (αριθ. 0114/2014, της K. P) στο Ευρωκοινοβούλιο, μιας Πολωνέζας, που έπεσε θύμα παραπλάνησης από υπάλληλο της τράπεζας στην οποία επιθυμούσε να ανοίξει λογαριασμό αποταμίευσης, για να πληροφορηθούν οι Ευρωπαίοι, ότι η Κομισιόν δεν μπορεί να παρέμβει σε καραμπινάτες περιπτώσεις παραπλάνησης ή εξαπάτησης καταναλωτών από τις Τράπεζες.

Στην απάντηση της, μάλιστα, η Κομισιόν "ομολογεί" ότι οι πελάτες των Τραπεζών είναι απροστάτευτοι έναντι τέτοιων αθέμιτων πρακτικών, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του...2016, όπου θα τεθεί σε εφαρμογή ο Κανονισμός, με βάση τον οποίο θα πρέπει να παρέχονται στους καταναλωτές βασικές πληροφορίες, όπως οι κίνδυνοι για το κόστος των επιλογών τους.

Η αναφέρουσα, έπεσε θύμα παραπλάνησης από υπάλληλο της τράπεζας στην οποία επιθυμούσε να ανοίξει λογαριασμό αποταμίευσης και αντί για λογαριασμό αποταμίευσης, ο υπάλληλος της τράπεζας της πούλησε ασφάλεια καθώς και αμοιβαία κεφάλαια.

Όταν η αναφέρουσα θέλησε να ακυρώσει το προϊόν μετά από πέντε χρόνια, ενημερώθηκε ότι θα πρέπει να καταβάλει ένα πολύ υψηλό τέλος διαχείρισης.

Η αναφορά της, που υποβληθηκε στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου, χαρακτηρίσθηκε παραδεκτή στις 22 Δεκεμβρίου 2014 και η Κομισιόν, εδέησε να απαντήσει μόλις στα τέλη Μαϊου, αφήνοντας σύξυλη την αναφέρουσα λέγοντας ότι, όταν υπέγραψε εν αγνοία της το ασφαλιστήριο συμβόλαιο "το δίκαιο στον τομέα των ασφαλίσεων της ΕΕ δεν περιελάμβανε κανόνες σχετικά με την ενημέρωση όσον αφορά τα έξοδα!!!

Συμπερασματικά, στην απάντηση της η Κομισιόν αναφέρει:

"Ενόψει των πραγματικών περιστατικών που παρουσιάστηκαν από την αναφέρουσα, και λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση εναρμόνισης του κοινοτικού ασφαλιστικού δικαίου κατά τη χρονική στιγμή της σύναψης του ασφαλιστηρίου συμβολαίου, προέκυψε μια πιθανή παραβίαση του εθνικού δικαίου που μεταφέρει το παράρτημα ΙΙΙ της Οδηγίας σχετικά με την ασφάλιση ζωής από την τράπεζα.

Επειδή, ούτε κανένα αντίγραφο της σύμβασης, ούτε οι εφαρμοστέοι όροι και οι προϋποθέσεις δόθηκαν στην αναφέρουσα, η αναφέρουσα δεν έχει λάβει, ως εκ τούτου, γραπτώς πληροφορίες πριν την υπογραφή της σύμβασης.

Η Επιτροπή δεν μπορεί να παρέμβει σε ιδιωτικές έννομες σχέσεις μεταξύ των συμβαλλομένων μερών της σύμβασης.

Εναπόκειται στην αρμόδια εθνική αρχή να διερευνήσει τη μη τήρηση του εθνικού δικαίου καθώς και κάθε προσφυγή που προβλέπεται στο πλαίσιο της εθνικής νομοθεσίας στον εθνικό συνήγορο του... πολίτη"

Νίκος Ρούσσης

Τελευταία τροποποίηση στις 12:22 - 03 Ιουλ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.