ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δεν βλέπει συμφωνία πριν από 20 Ιουλίου η Fitch Ratings

20:46 - 06 Ιουλ 2015 | Οικονομία
Δεν βλέπει συμφωνία πριν από 20 Ιουλίου η Fitch Ratings
Μία συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους επίσημους πιστωτές της παραμένει δυνατή, αλλά ο χρόνος είναι περιορισμένος και η πιθανότητα να μην επιτευχθεί συμφωνία παραμένει υψηλή, εκτιμά η Fitch Ratings, σχολίαζοντας εκ νέου πως το «Όχι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής στην Ελλάδα αυξάνει δραματικά τον κίνδυνο μιας διολίσθησης προς μια άτακτη ελληνική έξοδο από την ευρωζώνη.

Σύμφωνα με τη Fitch, η παραίτηση του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη σηματοδοτεί την επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης να εμπλακεί και πάλι σε διαπραγματεύσεις με τους επίσημους πιστωτές της, ωστόσο, όπως υποστηρίζει, οι πιστωτές είναι απίθανο να κάνουν μεγάλες παραχωρήσεις και οι προτάσεις τους μπορούν να εξακολουθούν να είναι απαράδεκτες ακόμα και μετά και το δημοψήφισμα.

Ταυτόχρονα, θεωρεί πως θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί ακόμη και μια περιορισμένη συμφωνία πριν από τις 20 Ιουλίου, οπότε και λήγουν ομόλογα 3,5 δισ. ευρώ που κατέχει το Ευρωσύστημα εξαιτίας τόσο της έλλειψης προόδου όσο και της απώλειας της εμπιστοσύνης.

Χωρίς νέα χρηματοδότηση, οι ελληνικές τράπεζες ενδέχεται να χρειαστεί να μειώσει τις ελάχιστες ημερήσιες αναλήψεις καταθέσεων κάτω από 60 ευρώ, ενώ μία χαμένη πληρωμή στην ΕΚΤ θα ήταν ένα σημαντικό γεγονός, κυρίως εξαιτίας της πιθανής αντίδρασης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, η οποία μπορεί να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν μπορεί να παράσχει περαιτέρω χρηματοδότηση μέσω του ELA για τις ελληνικές τράπεζες, αναφέρει η Fitch.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.