ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Περικοπές στους μισθούς των απεργών ζητεί ο Π. Δούκας

17:56 - 11 Δεκ 2006 | Οικονομία
Σκληρή στάση σε όλους τους απεργούς επιφυλάσσει το υπουργείο Οικονομικών, καθώς παραμονή της πανεργατικής απεργίας που κήρυξε η ΓΣΕΕ (Τετάρτη) τους απειλεί με περικοπές μισθών και επιδομάτων.

Συγκεκριμένα σε σημερινή εγκύκλιο που εξέδωσε ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Π. Δούκας καλεί τους αρμόδιους Οικονομικούς Επιθεωρητές αλλά και την 50η Διεύθυνση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (Γ.Λ.Κ.) - προς τους οποίους αποστέλλεται και η εν λόγω εγκύκλιος – να πραγματοποιήσουν ενδελεχή έλεγχο για την εφαρμογή των διατάξεων σχετικά με την περικοπή αποδοχών των συμμετεχόντων, σε απεργία ή στάση εργασίας υπαλλήλων και λειτουργών του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ.

Μάλιστα στην εγκύκλιο του κ. Δούκα, υπενθυμίζονται… λεπτομερώς οι διατάξεις του νόμου σχετικά με τις μισθολογικές επιπτώσεις των υπαλλήλων που απέχουν από την άσκηση των καθηκόντων τους.

Τέλος, στην ίδια εγκύκλιο ο υφυπουργός Οικονομικών «τρίζει τα δόντια» και στους εκκαθαριστές μισθοδοσίας στους οποίους υπενθυμίζει ότι σε περίπτωση μη τήρησης των παραπάνω και μη περικοπής των αποδοχών των απεργούντων υπαλλήλων και λειτουργών, ο αρμόδιος εκκαθαριστής υπέχει ευθύνη για παράβαση καθήκοντος και σε βάρος αυτού και των υπαλλήλων ή λειτουργών που απήργησαν καταλογίζεται αλληλέγγυα το ποσό που καταβλήθηκε αχρεωστήτως.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την εγκύκλιο του κ. Δούκα:

*Τα ποσά από περικοπή αποδοχών που αντιστοιχούν στις ημέρες απεργίας ή ώρες στάσης εργασίας των λειτουργών και υπαλλήλων του Δημοσίου , των Ν.Π.Δ.Δ. και Ο.Τ.Α., θα αφαιρούνται με πράξη του αρμόδιου εκκαθαριστή, κατά την πρώτη εκκαθάριση αποδοχών που ακολουθεί αμέσως μετά την έναρξη της απεργίας.

*Στις περιπτώσεις που δεν είναι δυνατή η έγκαιρη αποστολή της πράξης ή βεβαίωσης των Προϊσταμένων των Υπηρεσιών των απεργούντων υπαλλήλων και λειτουργών, για τη συμμετοχή των ανωτέρω στην απεργία ή στάση εργασίας, η περικοπή των αποδοχών τους θα γίνεται κατά τη δεύτερη εκκαθάριση, που ακολουθεί αμέσως μετά την έναρξη της απεργίας και πάντως μέσα στον επόμενο μήνα, το αργότερο.

*Στην περίπτωση απεργίας, στην έννοια της οποίας υπάγονται και οι στάσεις εργασίας, γίνεται περικοπή για κάθε ημέρα, του 1/25 του συνόλου των μηνιαίων αποδοχών τους μετά την αφαίρεση των κρατήσεων, πλην φόρου και δανείων.

Για τις στάσεις εργασίας θα περικόπτονται τόσα ωρομίσθια όσες είναι οι ώρες στάσης εργασίας.

*Επισημαίνεται ότι, η κατά τα ανωτέρω περικοπή των αποδοχών λαμβάνεται υπόψη και κατά τον υπολογισμό των επιδομάτων εορτών και αδείας.

*Τα ποσά από την περικοπή αποδοχών αποδίδονται στους οικείους προϋπολογισμούς, από τους οποίους εκταμιεύτηκαν.

*Η κατά τα ανωτέρω περικοπή, πραγματοποιείται και σε κάθε περίπτωση αποχής από τα καθήκοντα των υπαλλήλων ή λειτουργών, ανεξάρτητα από τυχόν μερική άσκηση δραστηριότητάς τους, δεδομένου ότι ως άσκηση καθηκόντων για την οποία δικαιολογείται η καταβολή μισθού, νοείται το σύνολο των δραστηριοτήτων που είναι συνυφασμένες με τη θέση που κατέχει ο εργαζόμενος και όχι μέρος αυτών.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.