ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΔΝΤ: Σκληρές αποφάσεις για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ

16:51 - 09 Ιουλ 2015 | Οικονομία
ΔΝΤ: Σκληρές αποφάσεις για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ
Καθησυχαστικό για τις πιθανές επιπτώσεις της ελληνικής κρίσης στην παγκόσμια οικονομία είναι το ΔΝΤ, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι εργάζεται για μια συμφωνία που θα επιτρέπει στην Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ.

Στην τελευταία του έκθεση για την παγκόσμια οικονομία, το ΔΝΤ εκτιμά ότι οι εξελίξεις στην Ελλάδα δεν έχουν ως τώρα οδηγήσει σε κάποια σημαντική μόλυνση και μειώνει κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες την πρόβλεψη για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2015. 

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ολιβιέ Μπλανσάρ, υποστήριξε ότι το Ταμείο εργάζεται για μια συμφωνία που θα επιτρέπει στην Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ. Ο ίδιος τόνισε σε ομιλία μετά την δημοσίευση του World Economic Outlook, πως για να υπάρξει μια συμφωνία θα χρειαστούν σκληρές αποφάσεις και από τις δύο πλευρές.

Όσον αφορά τον κίνδυνο μετάστασης στην παγκόσμια οικονομία, ο κ. Μπλανσάρ σημείωσε ότι οι διασυνδέσεις της Ελλάδας με τον υπόλοιπο κόσμο είναι περιορισμένες, κάτι που είναι καθησυχαστικό.

Το ΔΝΤ υποβάθμισε τις προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη για το 2015, λαμβάνοντας υπόψη τον αντίκτυπο από την πρόσφατη αδυναμία στις ΗΠΑ. Ωστόσο το Ταμείο εκτιμά ότι οι προοπτικές για την επόμενη χρονιά παραμένουν σταθερές, παρά την ελληνική κρίση χρέους και την έντονη μεταβλητότητα στις χρηματιστηριακές της Κίνας. 

Στην τελευταία έκθεση του World Economic Outlook, ο οργανισμός με έδρα την Ουάσιγκτον προβλέπει ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί με 3,3% φέτος, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης τον Απρίλιο για ανάπτυξη 3,5%. Για το 2016, το ΔΝΤ αναμένει ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3,8%. 

Εν τω μεταξύ, διατηρεί την πρόβλεψη του για ενίσχυση της ανάπτυξης στην ευρωζώνη, μολονότι η Ελλάδα έχει βρεθεί πολύ κοντά στην χρεοκοπία και στην έξοδο από το ενιαίο νόμισμα. «Oι εξελίξεις στην Ελλάδα δεν έχουν ως τώρα οδηγήσει σε κάποια σημαντική μόλυνση» σημειώνεται στην έκθεση του ΔΝΤ. «Μια έγκαιρη αντίδραση από τους φορείς άσκησης πολιτικής θα βοηθήσει στην διαχείριση των κινδύνων αυτών, εφόσον υλοποιηθούν» τονίζει.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.