ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σήμερα η αξιολόγηση των θεσμών- Θετικές αντιδράσεις στις ελληνικές προτάσεις

14:24 - 10 Ιουλ 2015 | Οικονομία
Σήμερα η αξιολόγηση των θεσμών- Θετικές αντιδράσεις στις ελληνικές προτάσεις
Πριν το τέλος της σημερινής ημέρας θα είναι έτοιμη η έκθεση των θεσμών για την ελληνική πρόταση, όπως δήλωσε νωρίτερα Ευρωπαίος αξιωματούχος και επιβεβαίωσε στη συνέχεια ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, ο οποίος επιβεβαίωσε την έγκαιρη παραλαβή των προτάσεων της Αθήνας το βράδυ της Πέμπτης και ανέφερε ότι η διαδικασία της αξιολόγησης είναι σε εξέλιξη.

Ωστόσο, ο κ. Σχοινάς απέφυγε να σχολιάσει το περιεχόμενο των προτάσεων.

Ανέφερε πάντως ότι η έκθεση των θεσμών θα είναι έτοιμη πριν το τέλος της σημερινής ημέρας και θα αποσταλεί στους εκπροσώπους των κρατών-μελών στο Euro Working Group.

Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν αναφέρθηκε και στην τηλεδιάσκεψη που έχουν προγραμματίσει για 14.00 ώρα Ελλάδας ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστιν Λαγκάρντ, ο επικεφαλής του EFSF Κλάους Ρέγκλινγκ και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντεισελμπλουμ.

Παράλληλα, ο κ. Σχοινάς υπενθύμισε ότι στο πλαίσιο της εντολής από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας να εξετάσουν το ελληνικό αίτημα για νέο πρόγραμμα, οι τρεις θεσμοί διενεργούν παράλληλα έρευνα για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, η οποία επίσης θα αποσταλεί στα κράτη-μέλη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, σε περίπτωση που το Eurogroup του Σαββάτου συμφωνήσει σε ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα, την επομένη είναι πιθανό να μη συγκληθεί η Σύνοδος κορυφής της Ευρωζώνης.

Θετικές οι πρώτες αντιδράσεις στην ελληνική πρόταση

Οι πρώτες αντιδράσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων και ηγετών της ευρωζώνης για τις ελληνικές προτάσεις είναι θετικές, ενισχύοντας την αισιοδοξία για επίτευξη συμφωνίας.

Πιο αναλυτικά, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντέισελμπλουμ, χαρακτήρισε «εμπεριστατωμένη» την ελληνική πρόταση, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ενώ ανέφερε ότι θα μπορούσε να υπάρξει «σημαντική απόφαση» στο Eurogroup του Σαββάτου.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του Γάλλου προέδρου, Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος χαρακτήρισε «σοβαρές» και «αξιόπιστες» τις ελληνικές προτάσεις.

Ωστόσο, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο, ο κ. Ολάντ ανέφερε ότι τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμη.

Οι τελευταίες προτάσεις της Ελλάδας αποτελούν «μια βάση για τις συνομιλίες», δήλωσε επίσης σήμερα ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μούσκατ.

«Με την πρώτη ματιά, οι προτάσεις της Ελλάδας προσφέρουν μια βάση για τις συνομιλίες», έγραψε ο Μούσκατ στον λογαριασμό του στο Twitter.

Σε αισιόδοξες δηλώσεις προέβη και ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, ο οποίος ανέφερε ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα στο Eurogroup του Σαββάτου.

«Ελπίζουμε να μην ξαναειδωθούμε την Κυριακή, αυτό πάει να πει πως η συμφωνία μπορεί να γίνει το Σάββατο από τους υπουργούς Οικονομικών», δήλωσε σε κοινή συνέντευξη με τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Έντα Κένι.

Συγκρατημένη αισιοδοξία εκφράζει η κυβέρνηση

Την συγκρατημένη αισιοδοξία της κυβέρνησης για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, έπειτα από την αποστολή στους θεσμούς της νέας πρότασης, εξέφρασε και ελληνική κυβερνητική πηγή.

Στο περιθώριο της κοινής συνεδρίασης της Κ.Ο. και της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβερνητική πηγή εκτίμησε ότι οι ελληνικές προτάσεις είναι βελτιωμένες σε σχέση με άλλες του παρελθόντος.

Το ίδιο στέλεχος αναγνώρισε την ύπαρξη δυσκολιών. Σημείωσε πάντως ως θετικό το γεγονός ότι προβλέπεται σταδιακή εφαρμογή των μέτρων που θα εφαρμοστούν, ενώ έκανε λόγο για «καλύτερο πακέτο για το χρέος».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.