ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

FAZ:Προσωρινό Grexit πρότεινε ο Σόιμπλε

19:59 - 11 Ιουλ 2015 | Οικονομία
FAZ:Προσωρινό Grexit πρότεινε ο Σόιμπλε
Την προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ φαίνεταιι πως πρότεινε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας FAZ.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, κατά τη διάρκεια του Eurogroup, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη, ο Γερμανός υπουργός έκρινε τελείως ανεπαρκείς τις ελληνικές προτάσεις και πρότεινε δύο εναλλακτικές επιλογές.

Η πρώτη αφορούσε τη δραστική βελτίωση των ελληνικών προτάσεων με ταυτόχρονη αύξηση του στόχου των αποκρατικοποιήσεων στα 50 δισ. ευρώ, τα οποία θα χρησίμευαν για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους.

Η δεύτερη επιλογή περιελάμβανε την προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη – για τουλάχιστον πέντε χρόνια – και την αναδιάρθρωση του χρέους, ενώ παράλληλα θα παρέμενε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λαμβάνοντας αναπτυξιακή, ανθρωπιστική και τεχνική βοήθεια.

Την ύπαρξη σχετικής πρότασης επιβεβαίωσε και ευρωπαϊκή πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η οποία ανέφερε ότι υπάρχει εσωτερικό έγγραφο, το οποίο δεν διανεμήθηκε στη συνεδρίαση του Eurogroup και το οποίο περιλαμνάνει τις δύο προαναφερθείσες προτάσης της Γερμανίας.

Ωστόσο, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, διαμήνυσε ότι «θα πάνε όλα καλά» και διέψευσε ότι υπάρχει τέτοια πρόταση από τον κ. Σόιμπλε.

Στη συνέχεια, και ο αναπληρωτής πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του γερμανικού SPD, Kάρστεν Σνάιντερ, υποστήριξε ότι η φερόμενη ως πρόταση Σόιμπλε δεν αποτελεί θέση της γερμανικής κυβέρνησης.

Μάλιστα, Ευρωπαίος αξιωματούχος τόνισε, λίγη ωρά μετά την αποκάλυψη της εφημερίδας, ότι ένα παροδικό Grexit δεν είναι μία πρόταση που μπορεί να ληφθεί ως σοβαρή.

Όπως εξήγησε, ένα τέτοιο ενδεχόμενο σε καμία περίπτωση δεν θα βοηθούσε οικονομικά την Ελλάδα, ενώ είναι κάτι νομικά αδύνατο, υπονοώντας ότι δεν υπάρχει κάποιο τέτοιο ενδεχόμενο βάσει των κανονισμών της Ευρωζώνης και της Ε.Ε.

Σε συννενόηση ο Σόιμπλε με την Μέρκελ

Ωστόσο, στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας του Βερολίνου «Der Τagesspiegel» αναφέρεται ακόμη ότι τα σχέδια του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για ένα πιθανό πενταετές  Grexit είναι σε συνεννόηση με την καγκελάριο, 'Αγγελα Μέρκελ και τον αρχηγό των Σοσιαλδημοκρατών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

«Αυτό έμαθε το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) το Σάββατο το βράδυ στις Βρυξέλλες», γράφει η εφημερίδα.

Μάλιστα, στα ΜΜΕ διέρρευσε αργά το βράδυ του Σαββάτου το σχετικό έγγραφο:

1436646239420304

Τελευταία τροποποίηση στις 00:05 - 12 Ιουλ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.