ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Eurogroup: Συμφωνία για το «δάνειο–γέφυρα» – Αύριο οι ανακοινώσεις

13:05 - 16 Ιουλ 2015 | Οικονομία
Eurogroup: Συμφωνία για το «δάνειο–γέφυρα» – Αύριο οι ανακοινώσεις
Ενεκρίθη από το Eurogroup δάνειο -«γέφυρα» 7 δισ. ευρώ.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, υπήρξε κατ'αρχήν έγκριση, στη συνεδρίαση του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, για δάνειο - γέφυρα επτά δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Ελλάδα.

Όπως τονίζεται, η σχετική ανακοίνωση είναι πιθανό να γίνει αύριο Παρασκευή 17/7.

Το δάνειο γέφυρα θα έχει μέγιστη ωρίμανση τους 3 μήνες και θα αποπληρωθεί στον EFSM με χρήματα που η Ελλάδα θα πάει από το ταμείο διάσωσης της Ευρωζώνης, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), με την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το επόμενο τριετές πρόγραμμα στήριξης ύψους 86 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής, η Ελλάδα θα λάβει και τα 7 δισεκατομμύρια ευρώ, πράγμα που θα της επιτρέψει να εξαγοράσει τη Δευτέρα τα ομόλογά της που κρατεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και να πληρώσει τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η πρόταση της Επιτροπής, η οποία θα τεθεί προς έγκριση αργότερα σήμερα στους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ, έχει έναν και μόνο όρο: η Ελλάδα μπορεί να πάρει το δάνειο γέφυρα μόνο αν το ελληνικό κοινοβούλιο υιοθετήσει σήμερα ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων.

Η απόφαση του Eurogroup στέλνει «σήμα» προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για να παράσχει εκ νέου ρευστότητα στις τράπεζες. Η σημερινή συνεδρίαση του δ.σ. της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη δεν θα είναι εύκολη, πάντως, και αναμένεται ότι ο διοικητής της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρας, θα βρεθεί αντιμέτωπος με την ομάδα των σκληροπυρηνικών, η οποία είναι διευρυμένη πλέον.

Δείτε το χαρακτηριστικό tweet

Καταγραφή

Τελευταία τροποποίηση στις 14:41 - 16 Ιουλ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.