ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΥΠΑΝ:1η συνεδρίαση Ρυθμιστικού Συμβουλίου Ενεργειακής Κοινότητας

14:31 - 12 Δεκ 2006 | Οικονομία
Η πρώτη συνεδρίαση του Ρυθμιστικού Συμβουλίου της Ενεργειακής Κοινότητας, με την υποστήριξη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, δεκατέσσερις μήνες μετά την υπογραφή της Συνθήκης για την ίδρυση της Ενεργειακής Κοινότητας (ΣΕΚ).

Στη Συνεδρίαση, δρομολογήθηκε η ρυθμιστική σύγκλιση των αγορών ενέργειας της επικράτειας της Ενεργειακής Κοινότητας με την ενιαία αγορά ενέργειας της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, ενώ επιπλέον αναδείχτηκαν ζητήματα περιφερειακής συνεργασίας, καθώς και η δυναμική της ελληνικής παρουσίας στις αγορές ενέργειας της Νοτιανατολικής Ευρώπης.

Την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκπροσώπησε ο Διευθυντής κ. Heinz Hilbrecht, παρέστησαν μεταξύ των συμμετεχόντων o Sir John Mogg, πρόεδρος του Συμβουλίου Ευρωπαίων Ρυθμιστών Ηλεκτρικής Ενέργειας και Φυσικού Αερίου, ο καθηγητής Μιχάλης Καραμανής, πρόεδρος της ΡΑΕ, καθώς και εκπρόσωποι δεκατεσσάρων ρυθμιστικών αρχών της Ενεργειακής Κοινότητας, αναλύθηκε η θεσμική οργάνωση Ρυθμιστικού Συμβουλίου,

Η Συνεδρίαση οργανώθηκε σε επιμέρους θεματικές ενότητες, περιλαμβάνοντας την κατ’ άρθρον συζήτηση του Εσωτερικού Κανονισμού του Συμβουλίου καθώς και την επί της αρχής συζήτηση και αρχική κατάστρωση του ετήσιου προγράμματος εργασιών του νεοσύστατου οργάνου. Επίσης, πρόεδρος του Ρυθμιστικού Συμβουλίου εξελέγη ομόφωνα ο κ. Slave Iwanovski, πρόεδρος της Ρυθμιστικής Επιτροπής Ενέργειας (ERC) της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, ενώ συγκροτήθηκαν ομάδες εργασίας για τον ηλεκτρισμό, το φυσικό αέριο και τη προστασία των καταναλωτών, με επικεφαλής εκπροσώπους των ρυθμιστικών αρχών της Σερβίας, της Ελλάδας και της Αυστρίας αντίστοιχα.

Τα πρώτα αποτελέσματα της λειτουργίας του Ρυθμιστικού Συμβουλίου αναμένονται να καταγραφούν στην επόμενη σύνοδο του, που ορίστηκε για το Φεβρουάριο του 2007 και θα λάβει χώρα στην Αθήνα, μόνιμη έδρα του οργάνου σύμφωνα με τη Συνθήκη Ενεργειακής Κοινότητας.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας δήλωσε «Οι προοπτικές που διανοίγονται για την χώρα μας και τις γειτονικές χώρες είναι ιδιαίτερα σημαντικές. Μέσα στα επόμενα 14 χρόνια, μόνο στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, εκτιμώνται ότι οι επενδύσεις θα υπερβούν τα 21 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ αναμένονται σημαντικές επενδύσεις και για την κατασκευή και λειτουργία αγωγών φυσικού αερίου», ενώ πρόσθεσε ότι ήδη έχει προταθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η δημιουργία της Ευρωμεσογειακής αγοράς ενέργειας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.