ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΣΜΕΧΑ: Άνοιγμα του ΧΑ με ίση μεταχείριση επενδυτών

16:10 - 21 Ιουλ 2015 | Οικονομία
ΣΜΕΧΑ: Άνοιγμα του ΧΑ με ίση μεταχείριση επενδυτών
Την θέση του ΣΜΕΧΑ να ανοίξει το ΧΑ όσο το δυνατόν γρηγορότερα με ταυτόχρονη εξασφάλιση προϋποθέσεων για ίση μεταχείριση αγοραστών και πωλητών εξέφρασε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ Σπ. Κυρίτσης.

Σε συνέντευξη τύπου ο κ. Κυρίτσης επεσήμανε επίσης ότι όποιοι περιορισμοί τεθούν για τη δυνατότητα αγορών θα πλήξουν βραχυπρόθεσμα την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και τη φήμη της στο εσωτερικό και το εξωτερικό, ενώ η διατήρηση επί μακρόν της παρούσας κατάστασης θα θέσει σε κίνδυνο το διεθνή χαρακτήρα του ΧΑ, καθώς ενδέχεται το ΧΑ να βρεθεί εκτός δεικτών και έτσι διεθνή χαρτοφυλάκια που επενδύουν στην Ελλάδα να αλλάξουν επενδυτικό προσανατολισμό.

Παράλληλα τόνισε ότι πιο σημαντικό ίσως όλων είναι η απώλεια της δυνατότητας του αναπτυξιακού χαρακτήρα του ΧΑ, το οποίο μέσω των νέων προϊόντων του θα μπορούσε να προσελκύσει χρηματοδότηση προς όφελος των ελληνικών ΜμΕ.

Σύμφωνα με τον κ. Κυρίτση αποτελεί προτεραιότητα να εκδοθεί ΠΝΠ που θα ρυθμίσει τον τρόπο επαναλειτουργίας της αγοράς και από εκεί και πέρα το ΥΠΟΙΚ θα αποφασίσει για το πότε θα ξεκινήσει η λειτουργία του ΧΑ.

Επί του παρόντος φαίνεται να έχει περάσει το αίτημα της χρηματιστηριακής κοινότητας για ελεύθερη χρήση των πιστωτικών υπολοίπων των πελατών στις ΑΧΕ (ποσό που ενδεχομένως κυμαίνεται σε μόλις 30 εκατ.), ενώ τριβές φαίνεται να υπάρχουν στο ζήτημα της ελεύθερης χρήσης των υπολοίπων των τραπεζικών λογαριασμών για αγορά μετοχών.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις χρηματιστών η πιθανή επαναλειτουργία της αγοράς με ίσους όρους δεν θα προκαλέσει σημαντική εκροή κεφαλαίων, ενώ οι τράπεζες θα μπορούσαν να ευνοηθούν πολύ περισσότερο από την εύρυθμη λειτουργία του χρηματιστηρίου μέσα από τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης που πιθανόν να ξεκινήσει.

Η ανακοίνωση του ΣΜΕΧΑ

Η τρέχουσα εβδομάδα αποτελεί την τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα κατά την οποία το Χρηματιστήριο Αθηνών παραμένει κλειστό. Από τις πρώτες ημέρες που ακολούθησαν την αναστολή της λειτουργίας του Χρηματιστηρίου ο Σύνδεσμος μας σε στενή συνεργασία με όλους τους συμμετέχοντες θεσμικούς φορείς έχει αναλάβει πρωτοβουλίες σχετικά με τον χρόνο και τις προϋποθέσεις επαναλειτουργίας του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Ακολούθως και στα πλαίσια ορθής ενημέρωσης του επενδυτικού κοινού, ο Σύνδεσμος παρέθεσε συνέντευξη τύπου στους εκπροσώπους των μέσων μαζικής ενημέρωσης προκειμένου να εκθέσει με σαφήνεια τις βασικές απόψεις του για το άνοιγμα της αγοράς και να απαντήσει στις εύλογες απορίες που υπάρχουν.

Οι θέσεις του ΣΜΕΧΑ συνοψίζονται στις κάτωθι:

• Η επαναλειτουργία του Χρηματιστηρίου θα πρέπει να διασφαλίζει την ίση μεταχείριση αγοραστών και πωλητών, η οποία και αποτελεί τη θεμελιώδη αρχή λειτουργίας του χρηματιστηριακού θεσμού. Σε κάθε άλλη περίπτωση, η χρηματιστηριακή αγορά θα πληγεί ανεπανόρθωτα λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας, με ότι αυτό συνεπάγεται για την εύρυθμη λειτουργία της, την αποτελεσματική διαμόρφωση των τιμών των μετοχών, τη διεθνή της αξιολόγηση και τις μακροχρόνιες προοπτικές της.

• Η παρατεταμένη αργία του Χρηματιστηρίου θέτει εν αμφιβόλω την παραμονή του στους διεθνείς δείκτες βάσει των οποίων επενδύουν οι αλλοδαποί επενδυτές και ενέχει τον κίνδυνο περιθωριοποίησης της ελληνικής αγοράς με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

• Στην περίπτωση που η επαναλειτουργία του ΧΑ συνδυασθεί με περιορισμό της ελεύθερης κίνησης κεφαλαίων από τραπεζικούς λογαριασμούς, μερικώς ή ολικώς, ο περιορισμός αυτός θα μειώσει την αγοραστική δύναμη των επενδυτών και θα αποθαρρύνει την συμμετοχή τους, προσβάλλοντας την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς με ότι αυτό συνεπάγεται για την πορεία των τιμών των μετοχών, τη συνέχιση της λειτουργίας της αγοράς και την αξιοπιστία του ΧΑ γενικότερα.

Ο ΣΜΕΧΑ υπογραμμίζει ότι είναι αντίθετος σε οποιουδήποτε είδους περιορισμούς στη λειτουργία του Χρηματιστηρίου, οι οποίοι θα επιφέρουν αρνητικές επιπτώσεις στην πορεία των τιμών των εισηγμένων εταιριών, στην αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων του ΤΧΣ και των ασφαλιστικών ταμείων όπου ένα μέρος της περιουσίας τους είναι επενδυμένο σε εισηγμένους τίτλους, καθώς και στο σύνολο της αξιοπιστίας του εγχώριου χρηματοοικονομικού μοντέλου.

Ταυτόχρονα, οι λίγες εναπομένουσες εισηγμένες εταιρίες με διεθνή προσανατολισμό θα αναζητήσουν άλλες αγορές στο εξωτερικό όπου διασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία, για να εισάγουν τους τίτλους τους.

Ο ΣΜΕΧΑ θα επιδιώξει μέσω της αδιάκοπης διαβούλευσης με τους θεσμικούς φορείς να προσφέρει τις γνώσεις και την εμπειρία του, έτσι ώστε να διασφαλισθεί ότι η επαναλειτουργία του ΧΑ τις προσεχείς ημέρες θα γίνει με τρόπο που θα διατηρήσει την εύρυθμη λειτουργία του, τη συνέχιση του διεθνούς επενδυτικού ενδιαφέροντος και ταυτόχρονα την εμπιστοσύνη και αξιοπιστία του χρηματιστηριακού θεσμού, μέσω του οποίου μακροπρόθεσμα θα καταστεί εφικτή η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων εισηγμένων και μη επιχειρήσεων, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.