ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

XA: Από βδομάδα και βλέπουμε

15:59 - 23 Ιουλ 2015 | Οικονομία
XA: Από βδομάδα και βλέπουμε
Άλυτα παραμένουν ακόμη τα προβλήματα που εμποδίζουν το άνοιγμα του Χρηματιστηρίου Αθηνών με τους εμπλεκομένους να παραπέμπουν στην ερχόμενη εβδομάδα για τις οριστικές αποφάσεις.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς υπάρχουν ακόμη προβλήματα που πρέπει να λυθούν ενώ ζητούμενο παραμένει ακόμη η ίση μεταχείριση Ελλήνων και Ξένων επενδυτών.

Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη μεταξύ εκπροσώπων της Τράπεζας της Ελλάδος, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, του Χρηματιστηρίου Αθηνών και του ΣΜΕΧΑ προκειμένου να ολοκληρωθεί η σχετική διαβούλευση.

Τα σενάρια που υπάρχουν είναι περισσότερα από αυτά των προηγούμενων ημερών, οι δε κρίσιμοι παράγοντες που έως τώρα προσμετρούνταν ως «κρίσιμες παράμετροι» παραμένουν ίδιοι. Μία νέα πρόταση που προέκυψε χθες το απόγευμα, «τραπεζογενής» κατά κύριο λόγο, κάνει λόγο για μη ύπαρξη παλαιού και νέου χρήματος. Αυτό ερμηνεύεται πρακτικά ως εξής: Σε πρώτη φάση χρησιμοποίηση πιστωτικών υπολοίπων των επενδυτών και σε δεύτερη φάση ή και ταυτόχρονα με την έναρξη πραγματοποίησης συναλλαγών δυνατότητα μεταφοράς κεφαλαίων από τραπεζικές καταθέσεις σε μερίδες επενδυτών μέσω e-banking.

Τα λοιπά υπό συζήτηση σενάρια παραμένουν ως έχουν:

  • Πλήρης απελευθέρωση των κινήσεων των ξένων επενδυτών. Δυνατότητα πραγματοποίησης συναλλαγών από Ελληνες επενδυτές μόνο με τη χρήση new money.
  • Το δεύτερο σενάριο προβλέπει την πλήρη απελευθέρωση των κινήσεων των ξένων επενδυτών και όσον αφορά τους Έλληνες δυνατότητα πραγματοποίησης συναλλαγών α) με τη χρήση new money – χρήματα εκτός τράπεζας, β) με χρήση μέρους των πιστωτικών τους υπολοίπων στις εταιρείες όπου διατηρούν μερίδες.
  • Το τρίτο σενάριο κάνει λόγο για πλήρη απελευθέρωση των κινήσεων των ξένων επενδυτών και: Δυνατότητα πραγματοποίησης αγορών από Έλληνες επενδυτές α) με τη χρήση νέου χρήματος και β) με τη δυνατότητα χρήσης συγκεκριμένου ποσού από τραπεζικές καταθέσεις αυτών. Το ποσό που ακούγεται είναι 5.000 ευρώ, ωστόσο δεν έχουν καταλήξει ακόμα εάν θα πρόκειται για ημερήσιο ή εβδομαδιαίο όριο.

Κρίσιμα σημεία που προκαλούν πονοκέφαλο αφορούν τη διασφάλιση της τραπεζικής ρευστότητας και την αποφυγή αυξημένων εκροών που θα προκαλέσουν ουσιαστική αποσταθεροποίηση με την έναρξη λειτουργίας της αγοράς.

Επίσης, όλοι ανεξαιρέτως οι φορείς έχουν το βλέμμα στραμμένο στο τέλος της εβδομάδος ελπίζοντας σε κάθε περίπτωση να αποφευχθεί μία υποβάθμιση της εγχώριας αγοράς από τον οίκο FTSE, εξέλιξη που θα σημάνει άμεση αποεπένδυση από την πλευρά των ξένων επενδυτών ανεξαρτήτως όρων υπό των οποίων θα ανοίξει πάλι το Χρηματιστήριο.

Όπως τονίζουν παράγοντες της αγοράς η άμεση επαναλειτουργία του ΧΑ είναι το κύριο ζητούμενο και καθίσταται πλέον σαφές πως πέραν των απόψεων που καταθέτουν όλοι οι φορείς τις τελευταίες ημέρες, ο τελευταίος λόγος για την εύρεση άμεσης λύσης ανήκει στην κυβέρνηση.

Τελευταία τροποποίηση στις 16:16 - 23 Ιουλ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.