ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επιτροπή: Με βήμα σημειωτόν οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα

20:55 - 12 Δεκ 2006 | Οικονομία
Περιορισμένη πρόοδο εντοπίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσον αφορά την εφαρμογή του Εθνικού Προγράμματος Μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας για την ανάπτυξη και την απασχόληση, ενώ στέκεται ιδιαίτερα στην ανάγκη για ταχύτερη δημοσιονομική εξυγίανση, αποτελεσματικότερες μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα και στην εργατική νομοθεσία, καθώς και προώθηση της δια βίου μάθησης, της έρευνας και της καινοτομίας.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, παρόλο που η Ελλάδα έκανε σχετικά σημαντικά βήματα στον μακροοικονομικό τομέα, η πρόοδος όσον αφορά τις μικροοικονομικές μεταρρυθμίσεις και τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της απασχόλησης εξακολουθεί να είναι ανεπαρκής. Υπάρχει περιορισμένη πολιτική ανταπόκριση στις δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν από το εαρινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του 2006. Όσον αφορά τη διακυβέρνηση, απαιτείται καλύτερος συντονισμός και πιο αποφασιστικός ενστερνισμός στα διάφορα διοικητικά επίπεδα.

Η Επιτροπή θεωρεί ιδιαιτέρως ισχυρό στοιχείο της μεταρρυθμιστικής διαδικασίας στην Ελλάδα: την ικανοποιητική πρόοδο στην εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών. Υπάρχουν επίσης ενθαρρυντικά σημεία προόδου στα εξής: βελτίωση στην κατανομή των δημόσιων πόρων· βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος· Ε&Α και καινοτομία· ΤΠΕ· και εκπαίδευση και κατάρτιση.

Η εν λόγω ανάλυση αποτελεί μέρος της τελευταίας ετήσιας έκθεσης προόδου της Επιτροπής σχετικά με τη στρατηγική της Λισαβόνας για την ανάπτυξη και την απασχόληση. Η έκθεση θα υποβληθεί στους ευρωπαίους ηγέτες στη διάρκεια του εαρινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Μάρτιο του 2007. Το Συμβούλιο θα κληθεί να διατυπώσει επίσημα συστάσεις για να βοηθήσει τα διάφορα κράτη μέλη, ώστε να συμφωνήσουν όλα από κοινού σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να λάβει καθένα από αυτά.

Η Επιτροπή συνιστά στην Ελλάδα:

  • να συνεχίσει τη δημοσιονομική εξυγίανση και τη μείωση του χρέους και να καταρτίσει ένα χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος με σκοπό τη μακροπρόθεσμη βελτίωση της διατηρησιμότητας των δημόσιων οικονομικών·
  • να εκσυγχρονίσει τη δημόσια διοίκησή της, δημιουργώντας ένα κατάλληλο κανονιστικό, ελεγκτικό και εκτελεστικό πλαίσιο, ιδίως με τη βελτίωση των σχετικών δεξιοτήτων, για την αποτελεσματική αξιοποίηση των διαρθρωτικών ταμείων·
  • να εκσυγχρονίσει την προστασία της απασχόλησης, περιλαμβανομένης της νομοθετικής, να περιορίσει τη φορολογική επιβάρυνση της εργασίας, και να ενισχύσει τις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης για την προώθηση της ευελιξίας και της ασφάλειας στην αγορά εργασίας και τη μετατροπή της αδήλωτης εργασίας σε επίσημη απασχόληση·
  • να αυξήσει τις επενδύσεις στην υποχρεωτική και την ανώτατη εκπαίδευση, να εφαρμοστεί η μεταρρύθμιση της δια βίου μάθησης και να βελτιωθεί η ποιότητά τους και η ικανότητα ανταπόκρισης στις ανάγκες της αγοράς εργασίας, να περιοριστεί η πρόωρη εγκατάλειψη του σχολείου, και να αυξηθεί η συμμετοχή ενηλίκων.

Επιπλέον, κατά την άποψη της Επιτροπής, η Ελλάδα πρέπει να δώσει ιδιαίτερη προσοχή στα ακόλουθα θέματα: επιτάχυνση των προσπαθειών για χάραξη στρατηγικής για την έρευνα και την καινοτομία και για αύξηση των επενδύσεων σε Ε&Α· βελτίωση της ενσωμάτωσης των οδηγιών στον τομέα της εσωτερικής αγοράς· εξασφάλιση της αποτελεσματικής αξιοποίησης των διαρθρωτικών ταμείων για τη στήριξη των μεταρρυθμιστικών πολιτικών της Ελλάδας, ιδίως για την προστασία του περιβάλλοντος· ταχύτερη εκπλήρωση των στόχων της πολιτικής για τις ΜΜΕ που έθεσε το εαρινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το 2006· εφαρμογή πολιτικών για την ενθάρρυνση της απασχόλησης των γυναικών· χάραξη μιας συνεπούς ενεργητικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση της γήρανσης του πληθυσμού.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.