ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Spiegel: Μειωμένες οι απαιτήσεις της τρόικας για το πρωτογενές πλεόνασμα

17:33 - 24 Ιουλ 2015 | Οικονομία
Spiegel: Μειωμένες οι απαιτήσεις της τρόικας για το πρωτογενές πλεόνασμα
Εξωπραγματικοί οι στόχοι του πλεονάσματος σύμφωνα με δημοσίευμα του Spiegel, καθώς η ελληνική οικονομία έχει καταρρεύσει και το κούρεμα του χρέους επανέρχεται στο τραπέζι.  

Το περιοδικό αναφέρει ότι η Τρόικα προτίθεται να χαλαρώσει σημαντικά τα μέτρα λιτότητας στην Ελλάδα καθώς οι στόχοι που έχουν τεθεί κινούνται στην σφαίρα της φαντασίας. Κανείς δεν πρέπει να περιμένει ότι η Ελλάδα θα επιτύχει αυτό το έτος πρωτογενές πλεόνασμα. Τα περιθώρια για αυτό έχουν ήδη εξαντληθεί λόγω των πρόσφατων οικονομικών αναταραχών.

Επιπρόσθετα επισημαίνεται πως  η τρόικα θα είναι ικανοποιημένη και με χαμηλότερα πλεονάσματα απ' ό,τι στις προηγούμενες προβλέψεις, κι αυτό συμβαίνει διότι δεν θέλει να προκαλέσει την επιδείνωση της ύφεσης.

Συνεπώς ο στόχος για το 2016 έχει οριστεί στο 1%, έναντι του ουτοπικού 2% που ίσχυε μέχρι τώρα. Το 2017, το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι επίσης χαμηλότερο από το προγραμματισμένο 3%. Ανοιχτό ακόμα παραμένει εάν μπορεί να επιτευχθεί το επιδιωκόμενο ποσοστό του πλεονάσματος 3,5% το 2018

Οι «εκπτώσεις» στην εξυγίανση θέτουν υπό αμφισβήτηση τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους, η οποία είναι προϋπόθεση για περαιτέρω οικονομική στήριξη από το ΔΝΤ. Οι χαμηλότερες απαιτήσεις είναι πιθανό να πυροδοτήσουν την έναρξη μιας συζήτησης για το αν η χώρα τελικά χρειάζεται κούρεμα στα χρέη της ή όχι.

Τελευταία τροποποίηση στις 17:43 - 24 Ιουλ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.