ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΕ: Εγγύηση για αποζημίωση στα δάνεια από χώρες εκτός ευρω

19:27 - 04 Αυγ 2015 | Οικονομία
ΕΕ: Εγγύηση για αποζημίωση στα δάνεια από χώρες εκτός ευρω
Τροποποίηση στον κανονισμό του EFSM αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, προκειμένου να προστατεύει τα κράτη μέλη της ΕΕ εκτός ευρωζώνης από κινδύνους που απορρέουν από την χορήγηση οικονομικής βοήθειας σε χώρα της ευρωζώνης.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η ρύθμιση αυτή έγινε δεκτή στις 17 Ιουλίου, σε κοινή ανακοίνωση της Κομισιόν και του Συμβουλίου, παράλληλα με την αποδοχή της χορήγησης 7,16 δισ. ευρώ στην Ελλάδα από τον EFSM.

Με την ρύθμιση αυτή διασφαλίζεται ότι οποιαδήποτε οικονομική βοήθεια από τον EFSM σε κράτος μέλος, θα εγκρίνεται μόνο αν υπάρχουν δεσμευτικά νομικές προβλέψεις που θα εξασφαλίζουν ότι τα κράτη μέλη εκτός ευρωζώνης θα αποζημιώνονται άμεσα και πλήρως για οποιαδήποτε αδυναμία να αποπληρωθεί η οικονομική στήριξη με βάση τους συμφωνηθέντες όρους.

Να υπενθυμιστεί ότι το δάνειο-γέφυρα που έλαβε η Ελλάδα τον Ιούλιο για να καλύψει υποχρεώσεις προς τους Ευρωπαίους πιστωτές της εγκρίθηκε από τον EFSF και η χώρα προσέφερε ως εγγύηση στις χώρες εκτός ευρωζώνης τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που απέκτησαν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες στο πλαίσιο του προγράμματος SMP.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.