ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΔΕΣΦΑ: Προσπάθεια να ξεμπλοκάρει η πώληση

13:24 - 05 Αυγ 2015 | Οικονομία
ΔΕΣΦΑ: Προσπάθεια να ξεμπλοκάρει η πώληση
Μια ακόμη προσπάθεια να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΣΦΑ βρίσκεται τις τελευταίες μέρες σε εξέλιξη και ήδη έχουν γίνει οι σχετικές οχλήσεις προς την διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ. 

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές ο σχεδιασμός περιλαμβάνει το σπάσιμο του προς πώληση πακέτου του 66%, σε 49% για την κρατική εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν, την Socar, και το υπόλοιπο 17% σε μία ή σε δύο ευρωπαϊκές εταιρίες. Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι επικρατέστεροι υποψήφιοι για το 17% είναι η βελγική Fluxys και τη ρουμάνικη Transgaz

Πρόκειται για το σενάριο που φαίνεται να προκρίνει η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Κομισιόν και ως ένα βαθμό να αποδέχοντοι οι Αζέροι, διατηρώντας όμως και επιφυλάξεις, καθώς το νέο σχήμα δεν τους εξασφαλίζει τον ισχυρό λόγο στο μάνατζμεντ που θα ήθελαν να έχουν. 

Από την ελληνική πλευρά, ο νέος υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Πάνος Σκουρλέτης δεν έχει αποσαφηνίσει τη θέση του για το «deal», δεδομένου ότι ο προκάτοχός του Παναγιώτης Λαφαζάνης επιδίωκε το Δημόσιο να διατηρήσει την πλειοψηφία του 51%, ενώ το ΤΑΙΠΕΔ, στο οποίο έχουν μεταβιβαστεί οι προς πώληση μετοχές, επεξεργάζεται το σχέδιο της Κομισιόν.

Οι Βρυξέλλες φέρονται να προτείνουν στους Αζέρους να δεσμευτούν εγγράφως πως αμέσως μετά την εξαγορά του 66% θα πουλήσουν σε τρίτο όμιλο το πακέτο του 17% των μετοχών και θα κρατήσουν το υπόλοιπο 49%. 

Πρόσφατες βολιδοσκοπήσεις στη Fluxys έδειξαν πως ο Βελγικός Διαχειριστής, που κάποτε είχε ενδιαφερθεί για τον ΔΕΣΦΑ και μετά αποσύρθηκε, θα μπορούσε να επανεξετάσει τη θέση του αλλά για μικρότερο μερίδιο, της τάξης του 5%, ενώ ο ρουμάνικος Διαχειριστής η Transgaz εμφανίζει πιο ζωηρό ενδιαφέρον. Κάποια σενάρια θέλουν και την ισπανική Enagas στο παιχνίδι, όμως η αβεβαιότητα για τις οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις στη χώρα δείχνουν ότι οι τελικές αποφάσεις θα καθυστερήσουν.

Η Socar έχει συμφωνήσει να περιορίσει το ποσοστό στο 49%, όπως και η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν, ενώ αναμένεται συνάντηση των Αζέρων με τον νέο υπουργό Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη αυτή την εβδομάδα. Έτσι, αν τελικά επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, το 17% θα δοθεί σε μία τρίτη εταιρεία, το ελληνικό δημόσιο θα έχει το 34% και το ποσοστό των Αζέρων θα υποχωρήσει στο 49%. 

Να θυμίσουμε ότι τον Δεκέμβριο του 2013, η κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν SOCAR κέρδισε το διαγωνισμό και εξαγόρασε ποσοστό 66% του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου της Ελλάδας «ΔΕΣΦΑ», για 400 εκατομμύρια ευρώ. Το Νοέμβριο του 2014, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε σε βάθος της συμφωνίας έρευνα προκειμένου να διαπιστώσει κατά πόσον η απόκτηση του ΔΕΣΦΑ είναι σύμφωνη με τον Κανονισμό της ΕΕ. Το πόρισμα της έρευνας ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί. Επίσης, στο πλαίσιο του διαγωνισμού, είχε κατατεθεί εγγυητική καλής εκτέλεσης, με διετή διάρκεια, δηλαδή μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Μετά τις εκλογές συμφωνήθηκε η δίμηνη επέκταση της εγγυητικής μέχρι τα τέλη Αυγούστου.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.