ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΣΕΒ: Συνεργασία με Βιομηχανικό και Εμπορικό Επιμελητήριο της Ιορδανίας

17:20 - 13 Δεκ 2006 | Οικονομία
Πρωτόκολλο συνεργασίας με το Βιομηχανικό και Εμπορικό Επιμελητήριο της Ιορδανίας υπέγραψε σήμερα, Τετάρτη, στο Αμμάν, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών, στο πλαίσιο της 4ης Μικτής Διϋπουργικής Επιτροπής Ελλάδος-Ιορδανίας, σε συνέχεια επίσκεψης του Βασιλέα της Ιορδανίας στα γραφεία του ΣΕΒ τον περασμένο Δεκέμβριο.

Με αυτό ο ΣΕΒ διευρύνει τον κύκλο των επαφών και της δικτύωσής του σε χώρες της Μέσης Ανατολής όπου οι αγορές παρουσιάζουν ενδιαφέρον για τις εξωστρεφείς ελληνικές επιχειρήσεις.

Όπως τόνισε η Αντιπρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δήμητρα Μητρογιαννοπούλου που υπέγραψε τη συμφωνία, παρά το μικρό μέγεθος της αγοράς, αποτελεί σημαντικό διαμετακομιστικό κέντρο χάρις στις οργανωμένες ζώνες ελεύθερου εμπορίου από όπου τα προϊόντα προωθούνται χωρίς δασμούς σε πολλές γειτονικές αγορές.

Ειδικότερα, η προοπτική ανοικοδόμησης του Ιράκ αλλά και η αποκατάσταση σταθερότητας στο Λίβανο προσδίδουν σημασία στην Ιορδανία όπου έως τώρα η ελληνική επενδυτική και εμπορική παρουσία είναι περιορισμένη.

Μιλώντας σε επιχειρηματικό φόρουμ η Αντιπρόεδρος του ΣΕΒ αναφέρθηκε σε πλεονεκτήματα που παρουσιάζει η Ιορδανία όπως ο σημαντικός λιμένας Aqaba απ΄ όπου διακινείται ο μεγαλύτερος όγκος εμπορευμάτων, η έντονη κατασκευαστική δραστηριότητα, το ικανοποιητικό τραπεζικό σύστημα, το εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό και η Συμφωνία σύνδεσης με την Ε.Ε.

Σημείωσε, επίσης, ορισμένους τομείς όπου μπορεί να αναπτυχθεί διμερής συνεργασία όπως κατασκευές, ενέργεια, έργα υδροδότησης και αφαλάτωσης, πληροφορική, αγροτοβιομηχανία.

Παράλληλα, επεσήμανε, δυσκολίες που έχουν εντοπισθεί όπως γραφειοκρατικές διαδικασίες ιδιαίτερα στα τελωνεία, υψηλοί εισαγωγικοί δασμοί σε ορισμένα προϊόντα καθώς και έλλειμμα πληροφόρησης και υποστήριξης των ελληνικών πρωτοβουλιών λόγω απουσίας μόνιμου Γραφείου Εμπορικού Ακολούθου.

Στην αποστολή μετείχαν ελληνικές επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων και μέλη του ΣΕΒ, που πραγματοποίησαν συναντήσεις με ιορδανικές εταιρίες.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.