ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Moody's: Συγκράτηση της παγκόσμιας οικονομίας – Βαθιά ύφεση στην Ελλάδα

16:57 - 18 Αυγ 2015 | Οικονομία
Moody's: Συγκράτηση της παγκόσμιας οικονομίας – Βαθιά ύφεση στην Ελλάδα
Συγκρατημένη ανάπτυξη αυτό και το επόμενο έτος βλέπει για την παγκόσμια οικονομία ο οίκος αξιολόγησης Moody's. Όπως τονίζει, σημαντικό παράγοντα αποτελεί η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, ενώ ακολουθούν η προοπτική για υψηλότερα επιτόκια στις Ηνωμένες Πολιτείες και οι συνεχιζόμενοι φόβοι για Grexit.

Ο οίκος αξιολόγησης ανέφερε ότι δεν αναμένει οι μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου να καταφέρουν να αποτινάξουν τις επιπτώσεις της χρηματοπιστωτικής κρίσης και να επιστρέψουν στους προηγούμενους ρυθμούς ανάπτυξής τους μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Όπως προβλέπει ο Moody's, η ανάπτυξη του ΑΕΠ των G20 θα μειωθεί στο 2,7% φέτος, από 2,9% το 2014. Ο οίκος αναμένει μόλις μια μικρή αύξηση της ανάπτυξης στο 3% το 2015.

«Η ανάκαμψη στις ΗΠΑ και, σε μικρότερη έκταση, στην ευρωζώνη και την Ιαπωνία, θα αντισταθμιστεί από τη συνεχιζόμενη επιβράδυνση στην Κίνα, τη χαμηλή ή αρνητική ανάπτυξη στη Λατινική Αμερική και μία μόνο σταδιακή ρωσική ανάκαμψη από την ύφεσή της φέτος», τόνισε η συγγραφέας της έκθεσης, Marie Diron.

Σχετικά με την ελληνική περίπτωση, ο οίκος προειδοποίησε ότι ο κίνδυνος να αφήσει η Ελλάδα το κοινό νόμισμα μπορεί να έχει υποχωρήσει, αλλά δεν έχει εξαλειφθεί. Παρά το τρίτο πακέτο διάσωσης, ο Moody's προβλέπει «βαθιά ύφεση» για τη χώρα, καθώς «τα capital controls, ο αυξημένος κίνδυνος εξόδου από την ευρωζώνη τον Ιούνιο και Ιούλιο, αλλά και η τωρινή έλλειψη ορατότητας σχετικά με τις πολιτικές και το οικονομικό περιβάλλον, θέτουν τις δαπάνες σε αναμονή».

Πάντως, συνολικά για την ευρωζώνη ο οίκος βλέπει οικονομική ανάπτυξη περίπου 1,5% φέτος και του χρόνου, από 0,9% κατά το περασμένο έτος, κυρίως με τη συνδρομή των χαμηλότερων τιμών του πετρελαίου και της αποδυνάμωσης του ευρώ.

Τονίζει δε ότι δεν έχει αποδειχθεί ακόμη το αν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις έχουν αυξήσει σημαντικά τις αναπτυξιακές δυνατότητες της περιοχής.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.