ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Capital Economics: Παραμένει ορατός ο κίνδυνος για Grexit

19:15 - 19 Αυγ 2015 | Οικονομία
Capital Economics: Παραμένει ορατός ο κίνδυνος για Grexit
Αν και η Ελλάδα έχει ξεπεράσει και το τελευταίο εμπόδιο προκειμένου να λάβει το νέο πακέτο διάσωσης ύψους 86 δισ. ευρώ μετά και την έγκριση του γερμανικού κοινοβουλίου σήμερα, οι αναλυτές της Capital Economics παραμένουν πεπεισμένοι ότι η Ελλάδα θα αναγκαστεί να βγει από την Ευρωζώνη τον επόμενο χρόνο.

Οι κίνδυνοι ενός Grexit δεν έχουν εξαφανιστεί εντελώς και είναι πιθανό να έρθουν και πάλι στην επιφάνεια το φθινόπωρο, όταν η Ελλάδα αποτύχει να περάσει την πρώτη αξιολόγηση και να διασφαλίσει της ζωτικής σημασίας αναδιάρθρωση του χρέους, γράφει η ανώτερη οικονομολόγος της Capital Economics, Jennifer McKeown.

«Η Ελλάδα δεν έχει διαφύγει ακόμα τον κίνδυνο. Να θυμάστε ότι θα πρέπει να περάσει από τακτικές αξιολογήσεις για να μπορεί να λάβει μελλοντικά οικονομική βοήθεια και να διασφαλίζει τις πληρωμές της. Η απαίτηση που υπάρχει για συνεχή αυξανόμενα πρωτογενή πλεονάσματα βασίζεται στις προβλέψεις για το ΑΕΠ ότι θα μειωθεί κατά 2,3% το τρέχον έτος και στη συνέχεια θα αναπτυχθεί κατά 1,3% το 2016 - η δεύτερη υπόθεση φαίνεται πολύ αισιόδοξη.

Βεβαίως, το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής του ελληνικούς χρέους είναι πολύ πιο ελαστικό κατά τους επόμενους μήνες έτσι ώστε στο μέλλον οι καθυστερήσεις στις πληρωμές στο σχέδιο διάσωσης να μην είναι καταστροφικές. Αλλά σημειώστε ότι μια επιτυχημένη πρώτη αξιολόγηση είναι επίσης απαραίτητη πριν οι πιστωτές εξετάσουν την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και ίσως και πριν η ΕΚΤ επαναφέρει την απαλλαγή που επιτρέπει στους Έλληνες τράπεζες να έχουν πρόσβαση σε φθηνά δάνεια» αναφέρει χαρακτηριστικά η Jennifer McKeown.

Τέλος, σημειώνει ότι είναι πολύ πιθανό ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης ή να προβεί πρόωρες εκλογές καθώς η στήριξη του ΔΝΤ δεν θεωρείται εξασφαλισμένη.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.