ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επιτροπή: Ζητά από την Ελλάδα να επιστρέψει 232 εκατ ευρώ

19:31 - 14 Δεκ 2006 | Οικονομία
Το ποσό των 232 εκατ ευρώ θα πρέπει να επιστρέψει η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που έλαβε ως ενίσχυση στο γεωργικό τομέα, καθώς, σύμφωνα με την Επιτροπή, δεν τήρησε τους κοινοτικούς κανόνες σχετικά με τον έλεγχο των γεωργικών δαπανών.

Βάσει απόφασης που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα κράτη μέλη οφείλουν να επιστρέψουν συνολικό ποσό ύψους 263,5 εκατ. ευρώ, το οποίο καταβλήθηκε για δαπάνες στον γεωργικό τομέα. Τα χρήματα θα ανακτηθούν για λόγους εφαρμογής ακατάλληλων διαδικασιών ελέγχου ή μη τήρησης των κανόνων της ΕΕ σχετικά με τις γεωργικές δαπάνες.

Τα κράτη μέλη είναι υπεύθυνα για την καταβολή των ενισχύσεων και τον έλεγχο των δαπανών στο πλαίσιο της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ) και απαιτείται από την Επιτροπή να εξασφαλίζει ότι τα κράτη μέλη χρησιμοποίησαν ορθά τις πιστώσεις.

Σύμφωνα με την τελευταία αυτή απόφαση που είναι η 23η από τη διενεργηθείσα το 1995 μεταρρύθμιση του συστήματος ανάκτησης των ποσών που έχουν καταβληθεί στο πλαίσιο της ΚΓΠ, θα επιστραφούν χρήματα από τη Γερμανία, την Ισπανία, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, την Ελλάδα, το Λουξεμβούργο, τις Κάτω Χώρες και την Πορτογαλία. Οι σημαντικότερες επιμέρους διορθώσεις είναι οι εξής:

  • 163,7 εκατ. ευρώ καταλογίστηκαν στην Ελλάδα διότι δεν έχει ακόμη δημιουργηθεί το ελαιοκομικό μητρώο και άρα οι έλεγχοι των δηλώσεων καλλιέργειας δεν ήταν αποτελεσματικοί και οι επιτόπιοι έλεγχοι δεν διενεργήθηκα ορθά.
  • 37,4 εκατ. ευρώ καταλογίστηκαν στην Ελλάδα για τη μη δημιουργία συστήματος που επιτρέπει τη διενέργεια διασταυρούμενων ελέγχων μεταξύ του καθεστώτος ενίσχυσης στην παραγωγή βαμβακιού και του ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης και ελέγχου, για την καθυστέρηση της διενέργειας των επιτόπιων ελέγχων και για τη μη επιβολή κυρώσεων για τις διαφορές που διαπιστώθηκαν από τους ελέγχους των εκτάσεων.
  • 30,9 εκατ. ευρώ καταλογίστηκαν στην Ελλάδα λόγω υπερεκτίμησης της έκτασης για την οποία χορηγήθηκε ενίσχυση στην παραγωγή σταφυλιών προς αποξήρανση, ανεπαρκούς ασφάλειας της βάσης δεδομένων καταγραφής των αμπελοτεμαχίων και μη διενέργειας έλεγχων προκειμένου να αποφευχθεί η αλλαγή προορισμού ενός μέρους των νωπών σταφυλιών πριν από την αποξήρανση.
  • 11,3 εκατ. ευρώ καταλογίστηκαν στην Ισπανία όσον αφορά τις εργασίες απόσυρσης οπωροκηπευτικών: οι έλεγχοι των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της λιπασματοποίησης ήταν ανεπαρκείς, ο έλεγχος δεν κάλυπτε την τελική χρήση των προϊόντων που διατίθενται ελεύθερα και η ποιότητα των ελέγχων που διεξήχθηκαν επί των αποσυρθέντων προϊόντων δεν ήταν ικανοποιητική.
  • 5,6 εκατ. ευρώ καταλογίστηκαν στις Κάτω Χώρες διότι δαπάνες για έργα που εγκρίθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος του στόχου 5Α του ΕΓΤΠΕ, τμήμα Προσανατολισμού, ζητήθηκαν από το ΕΓΤΠΕ, τμήμα Εγγυήσεων.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.