ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε τεντωμένο σχοινί: Οι εκλογές κρίνουν την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

08:26 - 11 Σεπ 2015 | Οικονομία
Σε τεντωμένο σχοινί: Οι εκλογές κρίνουν την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους
Η επομένη των εκλογών κρίνει σε μεγάλο βαθμό τη στάση που θα κρατήσουν οι ευρωπαίοι εταίροι μας όσον αφορά το ελληνικό ζήτημα και συγκεκριμένα την ενδεχόμενη ελάφρυνση του χρέους.

Ένα θετικό «σοκ» από την Ελλάδα την επομένη των εκλογών περιμένουν οι Ευρωπαίοι εταίροι και δανειστές για να πουν «ναι» σε αλλαγές του τρίτου προγράμματος, χαλάρωση  της λιτότητας και ελάφρυνση χρέους για τη χώρα μας.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, αμέσως μετά τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης οι δανειστές θα θελήσουν να διαπιστώσουν αν μπορεί τελικά να υπάρξει και στην Ελλάδα ισχυρή στήριξη, προσήλωση και ενότητα του πολιτικού κόσμου σε ένα αξιόπιστο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, που θα βγάζει την χώρα από την κρίση.

Εάν και εφόσον τα αποτελέσματα από την αξιολόγηση που θα διενεργήσει η Τρόικα στο δίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου είναι θετικά και η Ελλάδα καταφέρει να «δείξει πρόσωπο», τότε ο λογαριασμός των μέτρων για το 2016 μπορεί να κατέβει, αφού θα πρυτανεύσει πνεύμα συνεργασίας και όχι αντιδικίας με τους εταίρους για τους σκοπούς του προγράμματος. Όπως έλεγε άλλωστε και στο Reuters ευρωπαίος αξιωματούχος, «το Μνημόνιο είναι ένα ζωντανό πράγμα που μπορεί να αλλάζει μετά από κάθε αξιολόγηση, όπως άλλαξε από το πρώτο στο δεύτερο Μνημόνιο» ως προς τους όρους δανεισμού, το μείγμα των μέτρων κλπ.

Οι βάσεις για όλα αυτά μπαίνουν όμως από σήμερα και η Ελλάδα θα είναι το «υπ’ αριθμόν 1» θέμα στην ατζέντα της συνεδρίασης του Eurogroup το Σάββατο στο Λουξεμβούργο.

Τι σημαίνει πρακτικά για τη χώρα μας

Σε πρώτη φάση, αν διαφανεί πως η Ελλάδα ανακτά την χαμένη αξιοπιστία της και αποφασίσει να μην είναι πλέον το «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης, οι δανειστές θα δεχτούν ευκολότερα τα δημοσιονομικά ισοδύναμα που θα προταθούν πχ για την μείωση ή κατάργηση του ΦΠΑ στα σχολεία κλπ.

Αν υπάρξει τέτοια προσέγγιση, η Αθήνα θα μπορέσει να αναμορφώσει σε σημαντικό βαθμό το τρίτο Μνημόνιο μέχρι την άνοιξη του 2016, ώστε να προσεγγίσει πιο άνετα τους στόχους που πρέπει να πιάσει το 2017 και, κυρίως, το 2018.

Παράλληλα στο τραπέζι μπαίνει και το θέμα του ελληνικού χρέους. Ήδη τέθηκε επί τάπητος στην  συνάντηση των επιτελών του Eurogroup (EWG) που διενεργήθηκε την Δευτέρα 31 Αυγούστου για να προετοιμάσει τη συζήτηση και στο άτυπο Eurogroup του Σαββάτου, το οποίο θα ανοίξει το δρόμο για τις εξελίξεις αμέσως μετά τις εκλογές.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.