ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Eurogroup: Μπαίνουν οι βάσεις-Η Ελλάδα στο επίκεντρο της συνεδρίασης

10:33 - 12 Σεπ 2015 | Οικονομία
Eurogroup: Μπαίνουν οι βάσεις-Η Ελλάδα στο επίκεντρο της συνεδρίασης
Τα νέα μέτρα και η προετοιμασία αυτών αναμένεται να αποτελέσουν το βασικό ζήτημα της σημερινής (12/9/2015) συνεδρίασης του Eurogroup.

Το ελληνικό ζήτημα και ειδικότερα η προετοιμασία των μέτρων που θα πρέπει να προωθηθούν από τη νέα κυβέρνηση, ο χρόνος έναρξης των επίσημων συζητήσεων για το χρέος και η πορεία της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων στο σημερινό άτυπο Eurogroup στο Λουξεμβούργο. Ο υπουργός κ.Γιώργος Χουλιαράκης θα ενημερώσει πώς η υπηρεσιακή κυβέρνηση θα τα έχει όλα έτοιμα, μετά τις εκλογές της επόμενης Κυριακής.

Eυρωπαίοι και ΔΝΤ δείχνουν διατεθειμένοι να έρθουν άμεσα στην Αθήνα και να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις με τη νέα κυβέρνηση μέσα στην Σεπτέμβριο, δηλαδή μόλις 7 ή 10 μέρες αφού κλείσουν οι κάλπες.

Κομισιόν και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ)  μας αφήνουν ένα “παράθυρο” προσαρμογήε του τρίτου μνημονίου κατά τη διαδικασία της αξιολόγησής του. Ζητούν όμως με κάθε τίμημα να ξαναχτιστεί η εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών.

Και αυτό γιατί παρά την υστέρηση των εσόδων, η ύφεση λόγω των capital controls τελικώς μπορεί να αποδειχθεί και μικρότερη από όσο προέβλεπαν στο υπουργείο Οικονομικών, αφήνοντας και ένα περιθώριο ευελιξίας που δεν υπήρχε ως τώρα.

Σε αυτό το περιθώριο ελιγμών αναφέρθηκε χθες το «δεξί χέρι» του επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, Μπενουά Κερέ: «Το σημαντικό είναι Ελλάδα και εταίροι να εμπιστεύονται και πάλι ο ένας τον άλλο. Σε αυτή τη βάση, θα υπάρξουν περιθώρια ελιγμών όταν πρόκειται για την προσαρμογή του προγράμματος μετά τις εκλογές, για παράδειγμα όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και την αντιμετώπιση των κεκτημένων συμφερόντων, υπό την προϋπόθεση ότι οι στόχοι του προγράμματος επιτυγχάνονται».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.