ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ross: Πολύ αυστηρή η ΕΚΤ στο review των ελληνικών τραπεζών

09:25 - 15 Σεπ 2015 | Οικονομία
Ross: Πολύ αυστηρή η ΕΚΤ στο review των ελληνικών τραπεζών
Η αξιολόγηση της ΕΚΤ για τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών είναι πολύ συντηρητική και μπορεί να οδηγήσει σε περιττές επιβαρύνσεις των Ευρωπαίων φορολογουμένων, εκτίμησε ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος, Wilbur Ross, σύμφωνα με το Bloomberg.

Να σημειωθεί ότι η επενδυτική του εταιρεία μαζί με άλλους επενδυτές έχει τοποθετήσει 1,3 δισ. ευρώ στη Eurobank.

«Το πραγματικό θέμα είναι η πιθανότητα το βασικό σενάριο που θα χρησιμοποιηθεί να είναι πολύ απαισιόδοξο και έτσι το stress test να είναι εντελώς εκτός ορίων (off the chart)», δήλωσε σε τηλεφωνική συνέντευξη.

Τα 25 δισ. ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης πρέπει να μετατραπούν σε μια χωρίς όρους δέσμευση για τρία χρόνια και «να επιτραπεί στην ΕΚΤ να τα δώσει, αν και όταν διαπιστωθεί ότι μια τράπεζα χρειάζεται κεφάλαια», υποστήριξε ο κ. Ross. Με αυτό τον τρόπο «η επένδυση της ελληνικής κυβέρνησης και των διεθνών επενδυτών, μεταξύ αυτών και εγώ, θα υποστούν dilution με πραγματικά δεδομένα και όχι με γνώμες», προσθέτει.

Η αξιολόγηση της ΕΚΤ θα ολοκληρωθεί στα τέλη Οκτωβρίου και αν χρειαστεί θα δοθούν άμεσα κεφάλαια. Ο κ. Ross υπενθύμισε προηγούμενες περιπτώσεις στην Ιρλανδία, την Κύπρο και την Ισπανία, που οι κεφαλαιακές ανάγκες υπερεκτιμήθηκαν. Το 2013, ένα δισ. ευρώ από τα 2,5 δισ. για τις κυπριακές τράπεζες δεν χρησιμοποιήθηκαν, ούτε τα 10,9 δισ. που ήταν στην άκρη από την προηγούμενη ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών το 2014, υποστήριξε.

Οι επίσημες προβλέψεις που χρησιμοποιούνται για τις ελληνικές τράπεζες μπορεί να αποδειχτούν πολύ αρνητικές, δεδομένου ότι η ελληνική οικονομία συνεχώς μας εκπλήσσει, σχολιάζει ο Ross. Η οικονομία της χώρας πέρασε σε ανάπτυξη το δεύτερο τρίμηνο, παρά τα capital controls και την πολιτική ένταση.

Οι ελληνικές τράπεζες πάνε «πολύ καλά» και έχουν ακόμα πολύ καλά κέρδη προ προβλέψεων, με «αξιοπρεπή» απόδοση στο ενεργητικό το πρώτο τρίμηνο, δήλωσε.

Ανεξάρτητα του ποιος θα κερδίσει τις εκλογές, «θα είναι περισσότερο κεντρώος και θα υπάρχει μια πιο σταθερή κυβέρνηση, κάτι σημαντικό καθώς ήταν η προηγούμενη κυβέρνηση που δημιούργησε το πρόβλημα ρευστότητας στις τράπεζες», υποστηρίζει.

Ο 77χρονος επενδυτής προειδοποίησε ότι υπάρχουν λίγοι διεθνείς επενδυτές πρόθυμοι να βάλουν λεφτά στην Ελλάδα. Αν αυτοί αισθανθούν ότι «τους μεταχειρίζονται άδικα, με μια βιασύνη για αποφάσεις και άρα υποστούν dilution το οποίο δεν χρειάζεται, δεν θα επιστρέψουν».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.