ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Reuters: Το σχέδιο της Κομισιόν για το ελληνικό χρέος

18:40 - 17 Σεπ 2015 | Οικονομία
Reuters: Το σχέδιο της Κομισιόν για το ελληνικό χρέος
Τη μείωση του ετήσιου κόστους εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους στο 15% του ΑΕΠ, εξετάζει η Κομισιόν, σύμφωνα με κορυφαίο αξιωματούχο των Βρυξελλών.

«Έτοιμες» να θέσουν ένα συγκεκριμένο όριο, το οποίο θα αγγίξει το 15% του ΑΕΠ, στο ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους είναι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, όπως αναφέρει αξιωματούχος της Ευρωζώνης στο Reuters.

Με αυτόν τον τρόπο το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους θα συμβαδίζει με την πορεία της ανάπτυξης, καθώς εάν η ελληνική οικονομία παραμείνει σε ύφεση το κόστος θα μειώνεται, ενώ όταν επιστρέψει σε αναπτυξιακή πορεία, ανάλογη αύξηση θα έχει και το κόστος εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους.

Όπως αναφέρει ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης, εάν η Αθήνα εφαρμόσει μέσα στο επόμενο δίμηνο τις μεταρρυθμίσεις που έχουν ζητήσει οι πιστωτές, τότε η Ευρωζώνη είναι πρόθυμη να προχωρήσει σε ορισμένες παραχωρήσεις, όπως αυτή που προαναφέρθηκε, προκειμένου να υπάρξει ένα είδος χαλάρωσης του χρέους.

«Είναι κάτι που έχει γίνει αποδεκτό. Υπάρχει η κοινή άποψη ότι έτσι θα πρέπει να κινηθούμε» υποστηρίζει ο αξιωματούχος στο Reuters.

Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο του 2015 χρέος διαμορφώνονταν στα 301,5 δισ. ευρώ στα 168,8% του ΑΕΠ, από 177,1% που ήταν το 2014.

Πάντως, μία άλλη ευρωπαϊκή πηγή υποστηρίζει ότι το όριο του 15% δεν έχει και τόσο μεγάλο νόημα για την Ελλάδα καθώς «δεν υπάρχει επέκταση της περιόδου χάριτος, είτε μείωση των επιτοκίων, είτε επέκταση του χρόνου αποπληρωμής, συνθήκες δηλαδή που θα διατηρήσουν σε πολύ χαμηλό επίπεδο το κόστος του χρέους, ίσως σε χαμηλότερο και από αυτό της Γερμανίας».

Ποιες αλλαγές θα υπάρξουν στις παραμέτρους

Οι παράμετροι που θα προσαρμοστούν ώστε να μην είναι το κόστος εξυπηρέτησης χρέους πάνω από το 15% του ΑΕΠ περιλαμβάνουν την επέκταση των ωριμάνσεων στα δάνεια, περίοδο χάριτος και επιτόκια, αν και η τελευταία είναι απίθανο να αλλάξει καθώς βρίσκονται ήδη στο όριο του κόστους.

Με τις αλλαγές στις ωριμάνσεις και την περίοδο χάριτος η ευρωζώνη θα είναι σε θέση να λειάνει τις «αιχμές» στις αποπληρωμές χρέους τα επόμενα 25 – 30 χρόνια που θα είναι δύσκολο να χειριστεί η Ελλάδα.

«Όταν η Ελλάδα το εξασφαλίσει θα αποκτήσει πολλή σιγουριά και προβλεψιμότητα», ένας τρίτος αξιωματούχος δηλώνει. «Με αυτό το προφίλ εξυπηρέτησης χρέους τα κράτη μέλη της ευρωζώνης θα πάρουν πίσω τα χρήματά τους», συμπλήρωσε.

Ο ίδιος προσέθεσε ότι το πλαφόν στο κόστος εξυπηρέτησης χρέους θα επιτρέψει στη χώρα να επιστρέψει στις αγορές καθώς οι ιδιώτες επενδυτές θα νοιώθουν σίγουροι σε βάθος χρόνου.

Οι αξιωματούχοι δηλώνουν πως το 15% είναι ένα μάλλον αυθαίρετο νούμερο αλλά πιθανότατα «θα δουλέψει».

Τελευταία τροποποίηση στις 07:41 - 18 Σεπ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.