ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΚΕΠΕ: Βαρίδι για την οικονομία εκλογές και capital controls

14:17 - 18 Σεπ 2015 | Οικονομία
ΚΕΠΕ: Βαρίδι για την οικονομία εκλογές και capital controls
Εκτενή αποτίμηση των επιπτώσεων των κεφαλαιακών ελέγχων στην οικονομία κάνει το ΚΕΠΕ στο Μηνιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων.

Αναφέρει ότι οι οικονομικές επιπτώσεις "των πλέον πρόσφατων εξελίξεων στην εγχώρια οικονομία, και κυρίως της επιβολής και διατήρησης των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων για τρίτο συνεχόμενο μήνα, της υπογραφής της συμφωνίας για το τρίτο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας τον περασμένο Αύγουστο, αλλά και της επέκτασης της ήδη παρατεταμένης περιόδου αβεβαιότητας και αστάθειας ενόψει των επικείμενων βουλευτικών εκλογών του Σεπτεμβρίου, αναμένεται να είναι ιδιαίτερα ευρείες και σημαντικές, σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα". Και τούτο μετά από ένα πρώτο εξάμηνο στο οποίο οι επίσημες στατιστικές έδειξαν – όπως επισημαίνει - θετικό ρυθμό ανάπτυξης.

Το ΚΕΠΕ αναφέρει ότι εξακολουθούν να "τίθενται γνώριμα πλέον ζητήματα, τα οποία αναμφιβόλως θα διαδραματίσουν θεμελιώδη ρόλο στις όποιες συνθήκες διαμορφωθούν στην εγχώρια οικονομία κατά το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα. Μεταξύ αυτών απαντάται το θέμα της υιοθέτησης ενός ορθολογικού και αποδοτικού οικονομικού μοντέλου με στόχο την επίτευξη μίας μακροχρόνια βιώσιμης ανάπτυξης, με γνώμονα τα ειδικά χαρακτηριστικά και τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής οικονομίας.

Καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει και το ζήτημα της εφαρμογής ουσιαστικών και αποτελεσματικών μεταρρυθμίσεων, όπου κάθε συζήτηση περί εξορθολογισμού ενσωματώνει σαφώς το φορολογικό καθεστώς και την πορεία των συνδεόμενων φορολογικών εσόδων. Αντικείμενο κρίσιμης διερεύνησης παραμένουν, ταυτόχρονα, ζητήματα ανάπτυξης και αξιοποίησης κλάδων, όπως για παράδειγμα η αγορά κρέατος, οι οποίοι μπορούν να συμβάλλουν στην ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής και στη διαχρονική υποκατάσταση των εισαγόμενων από εγχωρίως παραγόμενα, ανταγωνιστικά ελληνικά προϊόντα".

Οικονομική κατάσταση και πολιτικές εξελίξεις

Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε μία κρίσιμη καμπή, όπου η εγχώρια οικονομική δραστηριότητα θα επηρεαστεί τόσο από το καθεστώς περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων και τις τραπεζικές συναλλαγές, όσο και από τις πολιτικές εξελίξεις, λόγω της δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης εντός του ιδίου έτους, επισημαίνεται.

"Οι εν λόγω επιπτώσεις αναμένεται να επιδράσουν δυσμενώς στην εικόνα που προκύπτει από τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του έτους, που, αν και δεν ανταποκρίθηκαν στις αρχικές προβλέψεις, παρέμειναν σε θετικό πρόσημο". Εκτιμά ότι για το 2015 η εγχώρια οικονομική δραστηριότητα θα επιστρέψει σε ύφεση, το βάθος της οποίας θα καθοριστεί από το εύρος των επιπτώσεων από τις προαναφερθείσες καταστάσεις.

Και παραθέτει τα οικονομικά δεδομένα:

* Ο δείκτης οικονομικού κλίματος για τον Αύγουστο του 2015, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συνέχισε τη ραγδαία επιδείνωση των τελευταίων μηνών. Συγκεκριμένα, ο εν λόγω δείκτης διαμορφώθηκε στις 75,2 μονάδες έναντι 81,3 μονάδων, ενώ σε σχέση με το Νοέμβριο του 2014 –οπότε και ο δείκτης είχε διαμορφωθεί στις 102,8 μονάδες– η μείωση φτάνει τις 27,2 μονάδες.

* Η εικόνα συρρίκνωσης στη βιομηχανία συνεχίζεται, καθώς σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, τον Ιούνιο του 2015 ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών στη βιομηχανία, για το σύνολο της εγχώριας και εξωτερικής αγοράς, παρουσίασε μείωση κατά 13,4% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2014. Ο μέσος γενικός δείκτης του δωδεκαμήνου Ιουλίου 2014 - Ιουνίου 2015, σε σύγκριση με τον ίδιο δείκτη του δωδεκαμήνου Ιουλίου 2013 - Ιουνίου 2014, παρουσίασε μείωση κατά 4,0%.

* Αναφορικά με τον κλάδο της μεταποίησης, ο εποχικά προσαρμοσμένος δείκτης υπευθύνων προμηθειών (Purchasing Managers’ Index - PMI), σύμφωνα με τα στοιχεία της Markit, αντανακλά και τον Αύγουστο του 2015 μία μεγάλη συρρίκνωση της εγχώριας παραγωγής λόγω, όπως σημειώνεται, της πρωτοφανούς υποχώρησης των νέων παραγγελιών και των ευρύτερων δυσκολιών. Συγκεκριμένα, ο εν λόγω δείκτης, αν και σε υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο, διαμορφώθηκε στις 39,1 μονάδες, επίπεδο το οποίο είναι αρκετά χαμηλότερο από το σημείο αναφοράς των 50,0 μονάδων –που είναι και το σημείο μηδενικής μεταβολής της παραγωγής (Διάγραμμα 2).

* Η πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς μετά τη λήξη της αναστολής διαπραγμάτευσης των κινητών αξιών ήταν πτωτική, με τον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΧΑ) να σημειώνει απώλειες της τάξης του -21,73%, από τις 797,52 μονάδες στις 26/6/2015 στις 624,2 μονάδες στις 31/8/2015. Σύμφωνα με το Μηνιαίο Στατιστικό Δελτίο (AXIAnumbers) του ΧΑ, η συνολική κεφαλαιοποίηση του ΧΑ τον Αύγουστο έκλεισε στα 29,9 δισ. ευρώ από 40,99 δισ. ευρώ τον Ιούνιο, ση- μειώνοντας πτώση της τάξης του 27,1% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (εάν δεν ληφθεί υπόψη η κεφαλαιοποίηση που κατέχει το ΤΧΣ, η πτώση φτάνει το 17,5%) και μείωση 55,2% σε σχέση με την κεφαλαιοποίηση του Αυγούστου 2014, η οποία έφτανε τα 66,76 δισ. ευρώ.

* Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, στο τέλος του Ιουλίου του 2015 το σύνολο των καταθέσεων και repos στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα δια- μορφώθηκε στα 157,86 δισ. ευρώ από 159,25 δισ. ευρώ τον Ιούνιο.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:25 - 18 Σεπ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.