ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Φοροκαταιγίδα» με το... «καλημέρα»: Ποιες οι αυξήσεις στους συντελεστές φορολόγησης

09:02 - 24 Σεπ 2015 | Οικονομία
«Φοροκαταιγίδα» με το... «καλημέρα»: Ποιες οι αυξήσεις στους συντελεστές φορολόγησης
Μεγάλη φοροκαταιγίδα έρχεται για ακόμη μία φορά τα τελευταία χρόνια, καθώς βασικός στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να εξισώσει τους διαφορετικούς συντελεστές φορολόγησης που ισχύουν αυτή τη στιγμή για κάθε πηγή εισοδήματος.

Τα νέα μέτρα, κάθε άλλο παρά ευχάριστα δεν θα είναι για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, καθώς η απαρίθμηση και μόνον των αλλαγών στη φορολόγηση προκαλεί ίλιγγο σε όποιον θελήσει να ψάξει τι τον περιμένει!

Τα πρωτεία στην ατζέντα των αλλαγών της νέας κυβέρνησης είναι οι ανατροπές στη φορολογία εισοδήματος. Από τις πρώτες δηλώσεις Τσακαλώτου-Χουλιαράκη φάνηκε ότι στο υπουργείο Οικονομικών έχουν έτοιμο σχέδιο αλλαγών. Τα πράγματα όμως είναι πιο δύσκολα από όσο πολλοί νόμιζαν αφού, όπως διαπιστώνουν τώρα στο οικονομικό επιτελείο, ακόμα και με την ενσωμάτωση της έκτακτης εισφοράς στον φόρο εισοδήματος, δεν βγαίνουν οι στόχοι είσπραξης.

Τι μπορεί να σημαίνει αυτό; Εξίσωση των φορολογικών συντελεστών για κάθε πηγή εισοδήματος, δηλαδή για μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες, ενοίκια, που σήμερα φορολογούνται με 4 διαφορετικές κλίμακες, προκαλώντας απώλειες εσόδων, όπως τουλάχιστον υποστηρίζει το οικονομικό επιτελείο. Με αυτά τα δεδομένα, υπό εξέταση είναι η εφαρμογή ενιαίας κλίμακας, στην οποία δύσκολα θα υπαχθούν, όμως, αγρότες και ελεύθεροι επαγγελματίες, αφού οι δανειστές έχουν εκφράσει έντονες αντιρρήσεις.

Πιο συγκεκριμένα, ο νέος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης επεσήμανε την ανάγκη να επανεξεταστεί και να τροποποιηθεί ριζικά το καθεστώς της φορολόγησης κάθε πηγής εισοδήματος με διαφορετική κλίμακα συντελεστών και να αναθεωρηθεί ο τρόπος υπολογισμού του φόρου εισοδήματος ώστε να γίνει πιο «προοδευτικός», να περιλαμβάνει δηλαδή περισσότερα φορολογικά κλιμάκια και συντελεστές που θα αυξάνουν τις επιβαρύνσεις για τα πιο υψηλά εισοδήματα.

Σε κάθε περίπτωση, όποιο και αν είναι το μείγμα που θα επιλεγεί, θα χρειαστεί να περάσουν από «χειρουργείο» οι διάφορες κλίμακες, ώστε να υπάρχουν τουλάχιστον 8-10 σκαλοπάτια και κάθε εισόδημα να έχει δικό του συντελεστή φόρου. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι τα χαμηλά εισοδήματα θα πληρώνουν τα ίδια ή ελαφρώς λιγότερα, ενώ τα μεσαία (από 25.000 ή 30.000 ευρώ και άνω) θα πληρώνουν παραπάνω από όσα πλήρωναν.

Το άλλο πρόβλημα βέβαια είναι ότι οι μισθοί το 2015 διαρκώς μειώνονται και έτσι το βάρος των φόρων ίσως χρειαστεί να πέσει και σε εισοδήματα χαμηλότερα από τα 25.000 ευρώ.

Τι γίνεται με το αφορολόγητο όριο

Το μόνο σίγουρο είναι ότι πάμε ολοταχώς για αυξήσεις συντελεστών στα υψηλότερα εισοδήματα, πιθανώς από 30.000 ευρώ και άνω, με "εργαλείο" την ενσωμάτωση της έκτακτης εισφοράς στη νέα κλίμακα. Και κάπου εδώ αρχίζουν τα σενάρια για το αφορολόγητο, που σήμερα είναι 9.550 ευρώ για την κλίμακα εισοδήματος και 12.000 ευρώ για την έκτακτη εισφορά. Εάν το νέο αφορολόγητο μείνει στις 12.000 ευρώ, εξετάζεται όσοι το υπερβαίνουν να φορολογούνται από το πρώτο ευρώ αλλά με πολύ μικρό συντελεστή, έτσι ώστε τελικά να μην έχουν επιβάρυνση. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ο πρώτος συντελεστής είναι 22%, αλλά με μείωση φόρου 2.100 ευρώ που απομειώνεται κατά 100 ευρώ ανά 1.000 ευρώ εισοδήματος πάνω από τις 21.000 ευρώ και τελικά "σβήνει" στις 42.000 ευρώ.

Πλαστικό χρήμα και αφορολόγητο

Υπέρ του φιλόδοξου σεναρίου, που είχε ξεκινήσει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης, στην πρώτη κυβερνητική θητεία, αλλά έμεινε πίσω υπό το βάρος των ανατροπών στη διαπραγμάτευση, έχει ταχθεί ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, το οποίο περιλαμβάνει τη σύνδεση του αφορολογήτου με τη χρήση πλαστικού χρήματος. Το σενάριο αυτό, αν και έχει... μέλλον μπροστά του, δείχνει εφικτό καθώς η επέκταση της χρήσης πλαστικού χρήματος έχει περιληφθεί στις μνημονιακές δεσμεύσεις και πρέπει να γίνει πράξη από το Μάρτη του 2016. Οψόμεθα.

Τελευταία τροποποίηση στις 09:28 - 24 Σεπ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.