ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Bloomberg:Δύσκολα θα ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα στο QE της ΕΚΤ

15:30 - 25 Σεπ 2015 | Οικονομία
Bloomberg:Δύσκολα θα ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα στο QE της ΕΚΤ
Την πιθανότητα συμπερίληψης των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) εκτιμούν πέντε διαχειριστές κεφαλαίων, μιλώντας στο Bloomberg. Όπως αναφέρει το πρακτορείο, οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων που απόλαυσαν κάποιο κέρδος μετά τις εκλογές ενδέχεται να έχουν πιο περιορισμένα οφέλη από εδώ και πέρα, αφού ο δρόμος προς μία παρατεταμένη ανάκαμψη παραμένει δύσκολος.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η διαδικασία συμπερίληψης των ομολόγων της ελληνικής κυβέρνησης στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ θα πάρει χρόνο, καθώς υπάρχει η περίπτωση να προκύψουν προβλήματα από ενδεχόμενη ανικανότητα της νέας κυβέρνησης να εφαρμόσει όλα τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί.

managers

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, υπογράμμισε απευθυνόμενος στους Ευρωπαίους βουλευτές την Τετάρτη πως η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει «ιδιοκτησία» στο πρόγραμμα διάσωσης, προκειμένου η κεντρική τράπεζα να εξετάσει τα ομόλογά της.

Τι εκτιμούν οι διαχειριστές κεφαλαίων

INVESCO

Η μεγάλη νίκη του Αλέξη Τσίπρα στις εκλογές, καθώς και η θετική προς τη διάσωση αντιπολίτευση, θα πρέπει να οδηγήσουν σε ένα πιο ήρεμο πολιτικό περιβάλλον στην Ελλάδα. Ωστόσο, όπως τόνισε στις 22 Σεπτεμβρίου ο Nicholas Wall, συνδιαχειριστής στην Invesco European Bond Fund, τα ελληνικά ομόλογα δεν είναι πιθανό να θεωρηθούν κατάλληλα για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της κεντρικής τράπεζας τουλάχιστον μέχρι τον Δεκέμβριο, ενώ ο δρόμος προς τη συμπερίληψή τους δεν είναι εύκολος.

Αυτό εξαρτάται μερικώς από την επαναφορά του waiver (κάτι που θα επιτρέψει στις τράπεζες να δανείζονται απευθείας από την ΕΚΤ), η οποία με τη σειρά της θα εξαρτηθεί από την αξιόπιστη συμμόρφωση της Ελλάδας στο πρόγραμμά της. Έτσι, είναι απίθανο το waiver να επιστρέψει πριν ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του Οκτωβρίου. Επιπλέον, ο ρόλος του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα παραμένει ασαφής.

Όπως τονίζει η Invesco, αν αποδειχθεί απογοητευτική η ανάπτυξη της Ελλάδας, μπορεί να γίνει έκκληση για περαιτέρω λιτότητα και να συνεχίσουν οι επενδυτές να ζητούν υψηλότερο ασφάλιστρο κινδύνου όταν αγοράζουν ελληνικά ομόλογα, σε σχέση με το 2014.

FIDELITY

Η Fidelity εκφράζει τη διστακτικότητά της να αγοράσει κι άλλα ελληνικά ομόλογα, πριν γίνουν πιο ξεκάθαρες οι ανάγκες για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Επίσης, περιμένει να δώσει η οικονομία κάποιες θετικές ενδείξεις, όπως τονίζει ο Dierk Brandenburg, αναλυτής της εταιρίας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στις 22 Σεπτεμβρίου.

Η άποψη της Fidelity για τα ελληνικά ομόλογα δεν άλλαξε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και της προεκλογικής περιόδου. Η ΕΚΤ δεν είναι πιθανό να τα περιλάβει στο πρόγραμμά της σύντομα, αφού πρέπει να πληρούνται πολλές προϋποθέσεις. Ο Brandenburg σχολίασε ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει τώρα ισχυρότερη εντολή για να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις, αλλά από την άλλη, μπορεί να ζητήσει περισσότερες παραχωρήσεις στο ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους.

Δεν υπάρχει «καμία περίπτωση» η Ελλάδα να αναβαθμιστεί βραχυπρόθεσμα από άποψη επενδυτικού βαθμού, ακόμη και αν περάσει την πρώτη της αξιολόγηση, τόνισε ο Tanguy Le Saout της Pioneer Investments, υπογραμμίζοντας ότι η αναβάθμιση πιθανώς θα πάρει χρόνια. Δεδομένης της χαμηλής βαθμολογίας της Ελλάδας, η Pioneer δεν επενδύει στη χώρα, όπως επεσήμανε το στέλεχος της εταιρίας στις 22 Σεπτεμβρίου. Από εκεί και πέρα, οποιαδήποτε αλλαγή θα εξαρτηθεί από την πρόοδο που θα σημειωθεί στην εφαρμογή της διάσωσης, η οποία είναι ήδη πίσω λόγω εκλογών.

NATIXIS ASSET MANAGEMENT

Η Natixis Asset Management θα αποφεύγει την Ελλάδα λόγω ανεπαρκών προϋποθέσεων που έχουν να κάνουν με τη ρευστότητα, ανέφερε στις 23 Σεπτεμβρίου ο στρατηγικός αναλυτής Axel Botte, συμπληρώνοντας πως κάθε ευκαιρία για επενδύσεις μοιάζει «αρκετά μακρινή».

Όπως υποστήριξε, τα καλά νέα από την επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές είναι ότι το κόμμα έχει αποβάλει σχεδόν ολόκληρη την αριστερή του πτέρυγα και η διάσωση φαίνεται ασφαλής.

Η ΕΚΤ είναι πιθανό να συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμά της μετά την επίσημη υπογραφή της συμφωνίας, ίσως πριν το τέλος του χρόνου. Ωστόσο, αυτό μπορεί να μην κάνει τη διαφορά για τα χρηματοδοτικά σχέδια της Ελλάδας, καθώς παραμένει έξω από τις αγορές.

GREYLOCK

Η Greylock αναμένει πως θα αυξήσει τα ελληνικά της ομόλογα, αφού η εφαρμογή των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί τώρα φαίνεται πιθανή, υπογράμμισε ο Diego Ferro, συνεπικεφαλής στον τομέα των επενδύσεων, στις 20 Σεπτεμβρίου.

Οι επενδυτές θα παρακολουθούν τις λεπτομέρειες της εφαρμογής και τις εξελίξεις στις τράπεζες. Τόσο τα ελληνικά ομόλογα όσο και οι μετοχικές αγορές θα παραμείνουν ασταθείς, αλλά θα τείνουν σε θετικές επιδόσεις, τόνισε.

Η εταιρία έχει έκθεση σε ελληνικά ομόλογα και κάποιες μετοχές, και έχει εκμεταλλευτεί την πρόσφατη αδυναμία της ελληνικής αγοράς για να διευρύνει τις τοποθετήσεις της, επεσήμανε ο Ferro.

Τελευταία τροποποίηση στις 15:38 - 25 Σεπ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.