ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αυξήσεις ορίων ηλικίας και συντάξεις 300 ευρώ φέρνει το νέο ασφαλιστικό

08:43 - 30 Σεπ 2015 | Οικονομία
Αυξήσεις ορίων ηλικίας και συντάξεις 300 ευρώ φέρνει το νέο ασφαλιστικό
Με... θύελλα αλλαγών στο συνταξιοδοτικό ισοδυναμεί η πρώτη εγκύκλιος για την εφαρμογή των νέων ασφαλιστικών διατάξεων που υπέγραψε ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αναστάσιος Πετρόπουλος. Η εγκύκλιος αυτή προετοιμάζει μόνο το έδαφος για το τι μέλλει γενέσθαι, καθώς θα χρειαστούν νέες διευκρινιστικές εγκύκλιοι, αλλά αποτελεί μια υπενθύμιση του τι θα ακολουθήσει.

Η πρώτη αυτή εγκύκλιος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης των ορίων ηλικίας συναξιοδότησης και άνω των 67 ετών και επίσης εισάγει τις συντάξεις βάσει εισφορών και μέσων αποδοχών.

Πιο αναλυτικά, στο κείμενο της εγκυκλίου με την οποία αποσαφηνίζεται ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων γίνεται μνεία στο νόμο 3863/2010 σχετικά με το προσδόκιμο ζωής. Ο νόμος άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης του γενικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, από το 2021 και μετά εάν υπάρξει μεταβολή στο προσδόκιμο ζωής των πολιτών της χώρας. Μάλιστα, από 1/1/2024 τα όρια θα μπορούν να ανακαθορίζονται ανά τριετία, αφού πρώτα θα λαμβάνονται υπόψη οι σχετικοί δείκτες που προσδιορίζονται από την ΕΛΣΤΑΤ και την Eurostat.

Επίσης, σύμφωνα με το νέο μνημόνιο, όσοι αρχίζουν να συνταξιοδοτούνται από την 1η Ιουλίου του 2015 και μετά, εφόσον έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης από την 1η/1/2015, αλλά μέχρι τις 30/6/2015 δεν είχαν πάρει στα χέρια τους την οριστική απόφαση συνταξιοδότησης, και αποχωρούν πριν από το 67ο έτος ηλικίας δεν θα παίρνουν το εγγυημένο ποσό των 486 ευρώ, αλλά μικρότερο καθώς η σύνταξή τους θα είναι ανάλογη των ετών που ασφαλίστηκαν, των εισφορών που πλήρωσαν και των μέσων αποδοχών τους.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο που επικαλείται εκτιμήσεις στελεχών ασφαλιστικών ταμείων, η αλλαγή αυτή μόνο για φέτος επηρεάζει τουλάχιστον 60.000 με 70.000 ασφαλισμένους.

Όπως προβλέπει το μνημόνιο, το χτύπημα θα είναι ακόμα μεγαλύτερο για όσους αποχωρούν με καθεστώς μειωμένης σύνταξης, καθώς γι' αυτούς προβλέπεται νέο πέναλτι 10% πάνω στα ποσοστά που ήδη ισχύουν για τις μειωμένες συντάξεις.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η εγκύκλιος Πετρόπουλου κρύβει και μια μεγάλη ανατροπή για τις γυναίκες που αποχωρούν από το ΙΚΑ με διατάξεις ανήλικου τέκνου, τις οποίες μέχρι σήμερα η νομοθεσία προστάτευε καθώς προέβλεπε ότι δικαιούνται το πλήρες κατώτατο όριο σύνταξης, δηλαδή τα παλιά 486 ευρώ, ακόμη και όταν βγαίνουν με μειωμένη σύνταξη. Αυτό πλέον δεν υπάρχει από τη στιγμή που με την εγκύκλιο καταργείται το κατώτατο όριο και όλοι οι ασφαλισμένοι θα παίρνουν σύνταξη ανάλογη με ό, τι βγάζουν οι εισφορές τους.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.