ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σημαντικές καθυστερήσεις στις αποκρατικοποιήσεις λόγω εκλογών

10:37 - 05 Οκτ 2015 | Οικονομία
Σημαντικές καθυστερήσεις στις αποκρατικοποιήσεις λόγω εκλογών
Ελάχιστες πιθανότητες “δίνουν” οι πιστωτές στην έγκαιρη υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, τα χρονοδιαγράμματα του οποίου έχουν καταστρατηγηθεί στο σύνολό τους. Η κυβέρνηση έχει στα χέρια της συνολικά 74 εκκρεμότητες τις οποίες θα έπρεπε να έχει “κλείσει” έως τις 15 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα μάλιστα με δηλώσεις στελέχους του ΤΑΙΠΕΔ στην εφημερίδα Τα Νέα: “Τις 20 από τις 74 ενέργειες να φέρει έως τις 15 Οκτωβρίου σε πέρας η κυβέρνηση, και θα καταφέρουμε να περάσουμε τις εξετάσεις των θεσμών”. 

Τι θα γίνει με τη Fraport;

Υπάρχουν μάλιστα και εν εξελίξει ιδιωτικοποιήσεις στις οποίες τα πράγματα έχουν γίνει ακόμη πιο σύνθετα, όπως για παράδειγμα με την κλεισμένη, υποτίθεται, συμφωνία για την παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας. Εντός των επομένων ημερών, οι Γερμανοί της Fraport αναμένεται να απαντήσουν στο ΤΑΙΠΕΔ αν δέχονται ή όχι την πρότασή του για 3μηνη παράταση της εγγυητικής τους επιστολής. Πληροφορίες θέλουν τη γερμανική πλευρά να έχει ζητήσει πολύ μεγαλύτερη παράταση, ενός έτους. Εάν απαντήσουν θετικά οι διαπραγματεύσεις με το ΤΑΙΠΕΔ θα συνεχιστούν. Διαφορετικά, αν επιμείνουν σε μεγαλύτερη παράταση, όπως προ ημερών δήλωσε ο επικεφαλής της Σ. Σούλτε στο Reuters, τότε το ΤΑΙΠΕΔ δεν φαίνεται διατεθιμένο να ικανοποιήσει το αίτημά τους.

 Σε αυτή την περίπτωση, το Ταμείο θα ξεκινήσει συζητήσεις με τα δύο άλλα σχήματα που συμμετείχαν στο διαγωνισμό, τις "Vinci Airport - Ελλακτωρ", και "Corporacion America - ΜΕΤΚΑ", τα οποία παραμένουν στο παιχνίδι με την ελπίδα πως κάτι θα πάει στραβά με τους Γερμανούς. Τις προηγούμενες πάντως ημέρες, στελέχη των Γερμανών βρέθηκαν στην Αθήνα, προκειμένου να επισκεφθούν δύο-τρία από τα 14 αεροδρόμια και να αποκτήσουν εικόνα από κοντά. Η παροχή άδειας πρόσβασης στα αεροδρόμια αποτελούσε μνημονιακή υποχρέωση, και μια από τις 74 συνολικά δράσεις που καλούνται να υλοποιήσουν μέσα σε λιγότερο από δύο εβδομάδες τα εμπλεκόμενα υπουργεία προκειμένου είτε κάποιες αποκρατικοποιησεις (πχ ΟΔΙΕ) να ολοκληρωθούν, είτε κάποιες άλλες να μπουν στη τελική ευθεία (πχ Ελληνικό).

Στις άμεσες υποχρεώσεις της ελληνικής πλυεράς είναι: το Ελληνικό, ο ΟΛΠ, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η ΕΕΣΣΤΥ, η Εγνατία Οδός, ο ΟΔΙΕ, η παραχώρηση ακινήτων, η τιτλοποίηση μελλοντικών εσόδων από αξιοποίηση ακινήτων κ.α.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:46 - 05 Οκτ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.