ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ομολογία-«Βόμβα» από το ΔΝΤ: Δεν γλιτώνετε τη μείωση των συντάξεων

19:25 - 07 Οκτ 2015 | Οικονομία
Ομολογία-«Βόμβα» από το ΔΝΤ: Δεν γλιτώνετε τη μείωση των συντάξεων
Μεγαλύτερο «ψαλίδι» στις συντάξεις προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, παρόλο που η Ελλάδα ανακηρύσσεται «πρωταθλήτρια» στις μεταρρυθμίσεις για το ασφαλιστικό σύστημα.

Το ΔΝΤ στην έκθεση Δημοσιονομικό Παρατηρητήριο (Fiscal Monitor) εκτιμά ότι υπό την πίεση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα μας στο τρίτο μνημόνιο τόσο η δαπάνη για τις συντάξεις όσο και την υγεία θα συνεχίζουν να συρρικνώνεται, παρά τη γήρανση του πληθυσμού.

Η έκθεση δόθηκε σήμερα Τετάρτη 7 Οκτωβρίου στη δημοσιότητα στη Λίμα του Περού και διαπιστώνει ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην οποία την τριετία 2011-2014 αυξήθηκε το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, τέθηκαν αυστηρότεροι κανόνες στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και εισήχθησαν προοδευτικές μειώσεις στις συντάξεις.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις προβλέψεις του διεθνούς οργανισμού, οι δαπάνες για συντάξεις στην Ελλάδα αναμένεται να αυξηθούν με μέσο ρυθμό 0,5% του ΑΕΠ στο διάστημα 2015-2050, όταν ο μέσος όρος αύξησης σε 35 αναπτυγμένες οικονομίες θα είναι 1% του ΑΕΠ και, όταν ο μέσος όρος στις αναπτυσσόμενες οικονομίες θα κινηθεί στο 1,8% του ΑΕΠ.

Oι δαπάνες για την Υγεία στην Ελλάδα αναμένεται να αυξηθούν με μέσο ρυθμό 0,8% του ΑΕΠ στο διάστημα 2015-2050, όταν ο μέσος όρος αύξησης σε 35 αναπτυγμένες οικονομίες θα είναι 3,1% του ΑΕΠ και, όταν ο μέσος όρος στις αναπτυσσόμενες οικονομίες θα κινηθεί στο 1,2% του ΑΕΠ. Η μεταβολή των δαπανών Υγείας στην Ελλάδα σε όρους καθαρής παρούσας αξίας θα κινηθεί στο 37,2% του ΑΕΠ στο διάστημα 2015-2050, όταν σε 35 αναπτυγμένες οικονομίες θα είναι στο 105,6% του ΑΕΠ στις αναπτυσσόμενες οικονομίες στο 43,2% του ΑΕΠ.

Μία αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης θα μπορούσε να μεταδοθεί σε ολόκληρη την ευρωζώνη, κλονίζοντας την εμπιστοσύνη στη βιωσιμότητά της, εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Όπως διαπιστώνει το ΔΝΤ, η μόλυνση των χρηματοπιστωτικών αγορών της ζώνης του ευρώ από τις πρόσφατες δυσκολίες στην Ελλάδα ήταν αρκετά περιορισμένη.
Προειδοποιεί, ωστόσο ότι σε περίπτωση που οι κίνδυνοι αναζωπυρωθούν, θα μπορούσε να υπάρξει έμμεση διάχυση της κρίσης, μέσω της κατάρρευσης της επενδυτικής εμπιστοσύνης.

Κατά το ΔΝΤ, ο πλέον άμεσος αντίκτυπος θα ήταν η διεύρυνση των spreads των κρατικών ομολόγων άλλων χωρών της ζώνης του ευρώ, αν και, όπως αναφέρει, πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, θα περιόριζαν ενδεχομένως τις υπερβολικές πιέσεις.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.