ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μνημόνιο: Ξεκινά κατασχέσεις η εφορία- «Στο στόχαστρο» μισθοί και συντάξεις

16:45 - 09 Οκτ 2015 | Οικονομία
Μνημόνιο: Ξεκινά κατασχέσεις η εφορία- «Στο στόχαστρο» μισθοί και συντάξεις
Τα πάνω κάτω φέρνει η εγκύκλιος της ΓΓΔΕ. Κατά τον προσφιλή τρόπο των εκάστοτε κυβερνήσεων οι κατασχέσεις ξεκινούν από μισθούς και συντάξεις και όχι από τους μεγαλοοφειλέτες.

Αν δεν υπήρχαν τα capital controls, από σήμερα θεωρητικά, η εφορία θα μπορούσε να κατάσχει από τον τραπεζικό λογαριασμό ενός μισθωτού ό,τι υπερέβαινε το νέο ακατάσχετο όριο των 1.000 ευρώ (από 1.500 ευρώ πριν τις τελευταίες παρεμβάσεις). Επειδή, όμως, με διαρκείς παρατάσεις λόγω capital controls, τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης έχουν παγώσει έως το τέλος Οκτωβρίου (με την τελευταία παράταση), τα νέα όρια θα απασχολήσουν όσους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη από Νοέμβρη (αν δεν υπάρξει πάλι παράταση).

Η εγκύκλιος πάντως βάζει τα πράγματα στη θέση τους, με βάση όσα ψήφισε η Βουλή.

Με τα νέα δεδομένα ισχύουν τα παρακάτω:

1. Μειώνεται από τα 1.500 στα 1.000 το όριο για κατασχέσεις μισθών, απευθείας από τα χέρια του εργοδότη. Το ίδιο ισχύει για συντάξεις και για κοινωνικά επιδόματα.

  • για ποσά άνω των 1.000 ευρώ και έως 1.500 ευρώ επιτρέπεται η κατάσχεση επί του ½ αυτών
  • για ποσά άνω των 1.500 ευρώ επιτρέπεται η κατάσχεση επί του συνόλου του υπερβάλλοντος των 1.500 ευρώ ποσού

2. Μειώθηκε το ακατάσχετο ποσό στις καταθέσεις φυσικών προσώπων σε πιστωτικά ιδρύματα για έναν και μοναδικό ατομικό ή κοινό λογαριασμό και σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα από 1.500 ευρώ σε 1.250 ευρώ μηνιαίως.

Αυτό σημαίνει ότι:

- Αν κάποιος λαμβάνει πχ 1.100 ευρώ μισθό, η εφορία μπορεί να ζητήσει από το λογιστήριο της επιχείρησης να βάλει στο λογαριασμό μισθοδοσίας του τα 1.050 ευρώ (τα χίλια μένουν ακατάσχετα) και τα μισά από τα 100 ευρώ να πηγαίνουν κατευθείαν στην εφορία.

- Αν κάποιος παραλείψει να δηλώσει έναν μοναδικό λογαριασμό στην εφορία, θα κατάσχονται όλα αδιακρίτως τα λεφτά.

3. Εξαιρούνται της κατάσχεσης εις χείρας τρίτων οι απαιτήσεις από μισθούς, συντάξεις καθώς και κάθε είδους ασφαλιστικά βοηθήματα που καταβάλλονται περιοδικά, εφόσον το ποσό αυτών μηνιαίως, αφαιρουμένων των υποχρεωτικών εισφορών, είναι μικρότερο από 1.000 ευρώ, στις περιπτώσεις δε που υπερβαίνει το ποσό αυτό επιτρέπεται η κατάσχεση για τα χρέη προς το Δημόσιο επί του 50% του υπερβάλλοντος ποσού των 1.000 ευρώ και μέχρι του ποσού των 1.500 ευρώ, ενώ για ποσά άνω των 1.500 ευρώ επιτρέπεται η κατάσχεση επί του συνόλου του υπερβάλλοντος ποσού.

Η διάταξη εφαρμόζεται τόσο στις κατασχέσεις που επιβάλλονται μετά την έναρξη ισχύος της (δηλ. από 19-08-2015), ανεξάρτητα από το χρόνο γένεσης των απαιτήσεων του Δημοσίου, καθώς και στις ήδη επιβληθείσες ενεργείς κατασχέσεις για τις απαιτήσεις (από μισθούς, συντάξεις και κάθε είδους ασφαλιστικά βοηθήματα) του οφειλέτη έναντι του τρίτου που γεννώνται από την έναρξη ισχύος της (δηλαδή κατασχέσεις για τις οποίες ο τρίτος έχει προβεί σε θετική δήλωση και υφίστανται αποδοτέα από αυτόν ποσά στο Δημόσιο με βάση τις προγενέστερες διατάξεις).

Διευκρινίζεται ότι στην έννοια των υποχρεωτικών εισφορών εμπίπτουν οι υποχρεωτικές ασφαλιστικές εισφορές και τυχόν υποχρεωτικές κρατήσεις που επιβάλλονται με νόμο, όπως είναι οι υποχρεωτικές κρατήσεις του άρθρου 38 του ν. 3986/2011, ενώ δεν εμπίπτουν ο παρακρατούμενος Φ.Μ.Υ., το παρακρατούμενο ποσό έναντι της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 29 του ν. 3986/2011 καθώς και τυχόν παρακρατήσεις από δάνεια.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.