ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Τρύπα" 400 εκατ. ευρώ στα κρατικά ταμεία βλέπει το ΔΝΤ

09:40 - 13 Οκτ 2015 | Οικονομία
"Τρύπα" 400 εκατ. ευρώ στα κρατικά ταμεία βλέπει το ΔΝΤ
"Τρύπα" 400 εκατ. ευρώ πιθανόν να εντοπιστεί στον προϋπολογισμό, με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών να έχουν αρχίσει ήδη να διαφωνούν με τους ιθύνοντες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για την πορεία των εσόδων και των δαπανών για φέτος.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, το πρόβλημα έχει δημιουργηθεί κυρίως από στελέχη του ΔΝΤ που επιμένουν στις επίσημες εκτιμήσεις του Ταμείου για τα δημοσιονομικά μεγέθη του 2015, ότι δηλαδή στην καλύτερη των περιπτώσεων η Ελλάδα θα μπορέσει από πρωτογενές έλλειμμα 1,5% του ΑΕΠ που υπολογιζόταν ότι θα έχει πριν από τη συμφωνία του Αυγούστου και παρά τα μέτρα που ψηφίστηκαν (αύξηση συντελεστών ΦΠΑ, παραμονή ΕΝΦΙΑ), να περιορίσει το έλλειμμα στο 0,5% του ΑΕΠ ενώ το προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπει έλλειμμα στο 0,25% του ΑΕΠ. Η διαφορά είναι σχετικά μικρή (400-450 εκατ. ευρώ), ωστόσο αν θέλει κανείς να πετύχει τους στόχους που έχουν συμφωνηθεί, θα πρέπει να πάρει νέα μέτρα ή να προσαρμόσει ανάλογα όσα θεσμοθετήθηκαν ή πρόκειται να θεσμοθετηθούν το επόμενο διάστημα.

Τα στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους προσπαθούν να πείσουν από την περασμένη Πέμπτη τους εμπειρογνώμονες του οργανισμού (οι οποίοι βρίσκονται ήδη στην Αθήνα) ότι η δημοσιονομική απόδοση των μέτρων που έχουν ψηφιστεί και πρόκειται να ψηφιστούν μέχρι και το τέλος του χρόνου βασίζονται σε εξαιρετικά συντηρητικές εκτιμήσεις και άρα δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την επίτευξη του στόχου.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.