ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Μήνυμα» Καραμούζη για ανακεφαλαιοποίηση, capital controls, καταθέσεις και ανάπτυξη

08:30 - 14 Οκτ 2015 | Οικονομία
«Μήνυμα» Καραμούζη για ανακεφαλαιοποίηση, capital controls, καταθέσεις και ανάπτυξη
Ισχυρή ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία χαρακτήρισε την επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με σημαντική συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων ο Πρόεδρος της EUROBANK κ. Ν. Καραμούζης επισημαίνοντας ότι τώρα είναι κρίσιμο η κυβέρνηση να επιδιώξει στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές, την πλήρη άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων το συντομότερο δυνατόν. Μάλιστα οριοθέτησε τον χρονικό ορίζοντα και όχι αργότερα από το πρώτο τρίμηνο του 2016 και ιδανικά πριν το τέλος του τρέχοντος έτους.

Μιλώντας στο συνέδριο της Grant Thornton με θέμα τις επιπτώσεις των capital controls στις επιχειρήσεις ο κ. Καραμούζης τόνισε ότι οι επόμενες 50 ημέρες είναι κρίσιμες για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ενώ η επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση θα συμβάλει στην επιτάχυνση επιστροφής της χώρας σε ομαλές και σταθερές οικονομικές συνθήκες. 

Ανακεφαλαιοποίηση

Αναφερόμενος στο επίκαιρο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ο κ. Καραμούζης είπε ότι στοχεύουν, παρά το εξαιρετικά σφικτό και απαιτητικό χρονοδιάγραμμα και τις σημαντικές αβεβαιότητες, να ολοκληρώσουν με επιτυχία τις αυξήσεις κεφαλαίου και με άντληση ιδιωτικών κεφαλαίων, πριν από το τέλος Νοεμβρίου 2015, αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των Stress Tests από την ΕΚΤ, κοντά στα τέλη Οκτωβρίου.

"Παρά τις αβεβαιότητες, το ενδιαφέρον των επενδυτών παραμένει σοβαρό. Αρκεί το πλαίσιο ανακεφαλαιοποίησης να είναι φιλικό για τους επενδυτές και η κυβέρνηση να υλοποιεί καθημερινά με συνέπεια το πρόγραμμα και τις δεσμεύσεις της", τόνισε ο κ. Καραμούζης.

Οι προκλήσεις

Αναφορικά με τις κινήσεις στον τραπεζικό κλάδο παράλληλα με την ανακεφαλαιοποίηση, ο κ. Καραμούζης είπε ότι οι τράπεζες πρέπει :

α) να επιταχύνουν και να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητά τους στη διαχείριση των NPLs, όπου χρειάζονται σύντομα ρηξικέλευθες παρεμβάσεις για τη ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος,

β) να αναβαθμίσουν την εταιρική διακυβέρνηση και κοινωνική ευθύνη,

γ) να δώσουν τη μάχη να κερδίσουν το στοίχημα με την κοινωνία, γιατί η εικόνα των τραπεζών δεν είναι ικανοποιητική. 

Τα capital controls

Αναγκαίες προϋποθέσεις για την άρση των capital controls, είπε πως είναι  η βελτίωση της εμπιστοσύνης των πολιτών και των αγορών στην προοπτική και την οικονομική πολιτική της χώρας, στη φερεγγυότητα του τραπεζικού συστήματος και στη σημαντική  αποκλιμάκωση του Grexit risk.

Όπως τόνισε ο κ. Καραμούζης, η εμπιστοσύνη  θα ενισχυθεί με:

  • την επιτυχή ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών με συμμετοχή ιδιωτών μετόχων,
  • τη θετική έκβαση της πρώτης αξιολόγησης της συμφωνίας με τους πιστωτές,
  • τη σταδιακή επιστροφή των καταθέσεων,
  • τη μείωση του δανεισμού των τραπεζών από το Ευρωσύστημα,
  • την αποκλιμάκωση του πριμ κινδύνου στις ελληνικές ομολογιακές εκδόσεις,
  • την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την αναδιάρθρωση του Δημοσίου χρέους.

Όπως είπε, η άρση των περιορισμών θα δώσει τεράστια ώθηση στην εμπιστοσύνη των αγορών και των πολιτών, ενώ εκτίμησε ότι 20-25 δις καταθέσεις είναι δυνατόν να επιστρέψουν στο τραπεζικό σύστημα εντός του 2016, ιδιαίτερα εάν η ευρύτερη κυβερνητική πολιτική συμβάλλει με συνέπεια στην αποκατάσταση της αξιοπιστίας, της εμπιστοσύνης και της προοπτικής της χώρας μας.

Ο κ. Καραμούζης επισήμανε το πολύ σοβαρό αποταμιευτικό και επενδυτικό έλλειμμα που αντιμετωπίζει η χώρα, και το οποίο αν δεν επιλυθεί σύντομα, θα υπονομεύσει σταδιακά τις όποιες προοπτικές ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου.

Η παρατεταμένη βαθιά ύφεση και η αβεβαιότητα, έχουν προκαλέσει την κατάρρευση της ακαθάριστης εθνικής αποταμίευσης σήμερα σε πρωτοφανή χαμηλά επίπεδα, κατ’ εκτίμηση στο 8,4% του ΑΕΠ με αρνητική την καθαρή αποταμίευση των νοικοκυριών, ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο μέσος όρος είναι 21% και παγκοσμίως η αποταμίευση ακολουθεί ανοδική πορεία. 

Παράλληλα, οι επενδύσεις κατέρρευσαν από το 25,7% του ΑΕΠ το 2007 σε 11,6% το 2014, με τις καθαρές επενδύσεις αρνητικές κατά  €13δις  το 2014.

Οι επιπτώσεις

Για τις συνέπειες των capital controls εφόσον παραμείνουν επί μακρόν, ο κ. Καραμούζης είπε ότι:

1. Τροφοδοτούν την ύφεση,

2. αποτρέπουν την επιστροφή καταθέσεων και το άνοιγμα των διεθνών αγορών,

3. δημιουργούν ανταγωνιστικές ανισότητες σε βάρος των μικρών επιχειρήσεων,

4. αυξάνουν σημαντικά τη γραφειοκρατία, το κόστος της εισαγωγικής και παραγωγικής διαδικασίας. Ενδεικτικά στη Eurobank, από την πρώτη μέρα επιβολής των περιορισμών μέχρι σήμερα έχουν διεκπεραιωθεί 30.313 αιτήματα πελατών και  2.334 αιτήματα έχουν σταλεί στην Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών του Υπουργείου Οικονομικών.

5. Ευνοούν την ανάπτυξη του παραεμπορίου, της παραοικονομίας και της φοροδιαφυγής, ενώ παράλληλα αναπτύσσονται ανεπίσημα κανάλια και μέθοδοι συναλλαγών που δεν καταγράφονται, ούτε φορολογούνται,

6. υπονομεύουν τη διεθνή ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων και επηρεάζουν αρνητικά τις εξαγωγές,

7. αποκόπτουν την πρόσβαση των επιχειρήσεων σε τραπεζική χρηματοδότηση, αλλά και στα δικά τους ρευστά διαθέσιμα στις Τράπεζες,

8. πελάτες διατηρούν τα έσοδα από εξαγωγικές δραστηριότητες στο εξωτερικό,

9. οδηγούν σε απαιτήσεις για 100% προπληρωμής εισαγωγών, λόγω άρνησης των ξένων ασφαλιστικών εταιριών να ασφαλίσουν τον  ελληνικό κίνδυνο,

10. αυξάνουν τις επισφαλείς υποχρεώσεις προς τις Τράπεζες (NPLs) και προς τρίτους, λόγω δυσκολιών αποπληρωμής.

Οικονομία - Επενδύσεις

Ο κ. Καραμούζης δήλωσε πεπεισμένος ότι μετά από 5 χρόνια με πειραματισμούς, άρνηση της πραγματικότητας και του προβλήματος, διαρκή αναζήτηση της εύκολης λύσης, εκατέρωθεν πολιτικές τροφοδότησης της αβεβαιότητας, αποσάθρωση της παραγωγικής βάσης της χώρας και συγκρουσιακές συνθήκες με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, τα χειρότερα είναι πίσω μας και η χώρα γυρίζει σελίδα. Όπως εκτίμησε, η χώρα έχει τη δυνατότητα, υπό προϋποθέσεις, να επιστρέψει στην ανάπτυξη από το δεύτερο εξάμηνο του 2016 και σταδιακά στην ομαλότητα και την ηρεμία. 

Για να μπει η Ελλάδα σε τροχιά σταθερής ανάπτυξης ο κ. Καραμούζης εκτίμησε ότι πρέπει να υπάρξει:

  • σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών και  εξορθολογισμός του φορολογικού συστήματος, καθώς η υπερφορολόγηση σκοτώνει την οικονομία,
  • διαμόρφωση φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος και  ανάκαμψη των επενδύσεων,
  • εκσυγχρονισμός της Δημόσιας Διοίκησης και  αναβάθμιση των θεσμών.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.