ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέα πιέσεις για επιπρόσθετα μέτρα και ισοδύναμα από τους δανειστές

10:20 - 15 Οκτ 2015 | Οικονομία
Νέα πιέσεις για επιπρόσθετα μέτρα και ισοδύναμα από τους δανειστές
Ολοένα και περιπλέκονται οι επαφές της κυβέρνησης με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών, που διαπραγματεύονται τη σειρά προτεραιότητας εφαρμογής των προαπαιτούμενων δράσεων τα οποία έχουν μείνει από τη συμφωνία του Αυγούστου και για το δεύτερο κύκλο μέτρων.

Αν και ο Πιέρ Μοσκοβισί δεν ήρθε τελικά στην Αθήνα, αυτό δεν αλλάζει σε τίποτα τις μνημονιακές δεσμεύσεις. Την ερχόμενη Τετάρτη θα πρέπει να είναι έτοιμη η λίστα με το προσχέδιο ώστε να φτάσει στις Βρυξέλλες, στο Euro Working Group. Μάλιστα, όπως σημειώνουν οι Financial Times, οι εταίροι δεν έχουν δείξει καμία διάθεση για ευελιξία, όσον αφορά την πρώτη αξιολόγηση. 

Όπως δε σημειώνει χαρακτηριστικά ο αρθρογράφος και διευθυντής της εφημερίδας, Peter Spiegel, «δεν υπάρχει περιθώριο επαναδιαπραγμάτευσης των σκληρών όρων του μνημονίου, γιατί υπάρχει έλλειμμα εμπιστοσύνης», είπε. Παράλληλα, αναφερόμενος στο ΔΝΤ, ο κ. Spiegel, προέβλεψε πως όχι μόνο δεν θα υπαναχωρήσει από τις αξιώσεις του έναντι της Ελλάδας, αλλά αντίθετα θα ζητήσει και ακόμη περισσότερα μέτρα.

Πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, αναφέρουν ότι τα ισοδύναμα που έχει παρουσιάσει η ελληνική πλευρά δεν ικανοποιούν τους στόχους που θέτουν οι δανειστές, ενώ διάσταση υπάρχει για ισοδύναμα μέτρα και προθεσμίες.

Όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, οι «τρύπες» που ανοίγουν στον προϋπολογισμό από την πρόθεση της κυβέρνησης να μην εφαρμόσει κάποια από τα μέτρα του προγράμματος, έρχονται να προστεθούν στις αστοχίες που έχουν εντοπιστεί από τους θεσμούς.

Στόχοι του προϋπολογισμού αμφισβητούνται προκαταβολικά από τους δανειστές, με το ΔΝΤ στο ρόλο του πιο σκληρού από τα στελέχη των θεσμών.

Τα τεχνικά κλιμάκια που έχουν εγκατασταθεί τις τελευταίες ημέρες στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, έχουν εντοπίσει πολλά θολά σημεία στην εκτέλεση του προϋπολογισμού. Ήδη φαίνεται πως αμφισβητούν τη δυνατότητα ο προϋπολογισμός να επιτύχει το στόχο για πρωτογενές έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ για το 2015.

Το ρόλο του «σκληρού» έχουν αναλάβει ακόμα μια φορά τα στελέχη του ΔΝΤ καθώς παραμένουν πιστά στις εκτιμήσεις του Ταμείου ότι η Ελλάδα θα περιορίσει το έλλειμμα στο 0,5% του ΑΕΠ το 2015, παρά τις προβλέψεις του προσχεδίου του προϋπολογισμού το οποίο υπολογίζει έλλειμμα στο 0,25% του ΑΕΠ .

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.