ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ευρωβαρόμετρο: Ανησυχούν για το μέλλον οι Έλληνες

11:59 - 20 Δεκ 2006 | Οικονομία
Μεγαλύτερη εμπιστοσύνη φαίνεται να έχουν οι Έλληνες στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρά στην Βουλή των Ελλήνων, όπως προκύπτει από το εξαμηνιαίο ευρωβαρόμετρο που έδωσε στη δημοσιότητα η Αντιπροσωπεία στην Αθήνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Όπως προκύπτει από την έρευνα που διεξήχθη σε δείγμα χιλίων Ελλήνων πολιτών, έξι στους δέκα δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση, τρεις στους τέσσερις τα πολιτικά κόμματα, και οι μισοί τουλάχιστον τα συνδικάτα.

Οι Έλληνες αναγνωρίζουν ως οφέλη από την παρουσία της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση την πιο ουσιαστική θέση της χώρας μας στο διεθνές σκηνικό, τις βελτιωμένες συνθήκες διαβίωσης όπως και την πιο έντονη αίσθηση ασφάλειας.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται από το γεγονός ότι για το 57% των Ελλήνων η συμμετοχή της χώρας μας στην ΕΕ κρίνεται θετική, ενώ το 74% πιστεύει ότι η Ελλάδα έχει ωφεληθεί από αυτήν. Οι Έλληνες φαίνεται ότι είναι υπέρμαχοι της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής άμυνας και ασφάλειας στα πλαίσια της ΕΕ, αν και, όπως προκύπτει από την έρευνα νιώθουν ότι δεν έχουν ενεργό ρόλο ως πολίτες της Ένωσης (σε ποσοστό 79%), και ότι δεν ακούγεται η προσωπική τους γνώμη(κατά 66%).

Επίσης, οι Έλληνες, υποστηρίζουν το Ευρωσύνταγμα, αλλά και την προοπτική μιας νέας διεύρυνσης, κατά 72%. Ωστόσο, σχετικά με πιθανή ένταξη της Αλβανίας, οι Έλληνες είναι θετικοί μόνο σε ποσοστό 38%, έναντι του 32% του μέσου όρου της ΕΕ, και σχετικά με την ένταξη της Τουρκίας μόνο το 24% έναντι του ευρωπαϊκού 28%.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.