ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΙΟΒΕ: Ύφεση 1,5% για το 2015 διατήρηση της ύφεσης και το 2016

14:31 - 15 Οκτ 2015 | Οικονομία
ΙΟΒΕ: Ύφεση 1,5% για το 2015 διατήρηση της ύφεσης και το 2016
Χαμηλότερη την εκτιμά την ύφεση για το 2015 από τις αρχικές εκτιμήσεις που είχε κάνει το ΙΟΒΕ πριν ένα τρίμηνο.

Όπως είπε ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ κ. Νίκος Βέττας κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της Τριμηνιαίας Έκθεσης για την Ελληνική Οικονομία του Ινστιτούτου, η πρόβλεψη για τη φετινή είναι ύφεση στο 1,5% (η προ τριμήνου εκτίμηση ήταν ύφεση 2-2,5%) κάτι που είναι απόλυτα εφικτό όπως ανέφερε.

Ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ σημείωσε πως «τα χειρότερα δεν ήρθαν όμως το τραύμα είναι βαρύ και θα χρειαστεί χρόνος και προσπάθεια ώστε να επουλωθεί», ενώ ανέφερε πως το στοίχημα είναι πόσο γρήγορα μέσα στο 2016 θα γυρίσει η οικονομία. Ο ίδιος εκτίμησε πως η ελληνική οικονομία μπορεί να γυρίσει σε θετικούς ρυθμούς από τα μισά του επόμενου έτους, αυτό όμως όπως ανέφερε ο ίδιος, δεν φαίνεται να είναι ικανό να γυρίσει η οικονομία σε θετικούς ρυθμούς σε ετήσια βάση, ενώ σημείωσε πως για το 2016 δεν μπορεί να γίνει ασφαλής πρόβλεψη. Όπως ανέφερε η ελληνική οικονομία έχει στρεβλώσεις και για αυτό το λόγο αντιδρά με καθυστέρηση αναφέροντας χαρακτηριστικά «εάν δεν τσιμπήσουν προς τα πάνω οι επενδύσεις είναι υπαρκτός ο κίνδυνος η ύφεση να διαρκέσει μεγαλύτερο διάστημα».

Ο κ. Βέττας σημείωσε ότι το πρόγραμμα δεν οδηγεί σε αδιέξοδο ωστόσο, όπως ανέφερε η δυσκολία δεν έχει να κάνει με το πρόγραμμα αλλά με τις αστοχίες των προηγούμενων μηνών αλλά και με τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοστεί αυτό και ποιες προτεραιότητες θα τεθούν το αμέσως προσεχές διάστημα. «Υπαρχει προθυμία για τη δημοσιονομική προσαρμογή, όπως πχ. αύξηση των φόρων εν αντιθέσει με άλλες μεταρρυθμίσεις σε άλλους τομείς όπου δεν φαίνεται να υπάρχει προθυμία» σημείωσε με νόημα αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις.
Εστιάζοντας στις επενδύσεις ανέφερε πως για να μπορεί η χώρα να μιλά για επενδύσεις θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, να λυθεί το ασφαλιστικό, το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων κ.α. Αν δεν κλείσουν αυτά, δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξουν επενδύσεις, είπε ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ σημειώνοντας πως δεν νοείται ΕΣΠΑ και Πακέτο Γιουνκέρ με κλειστές τράπεζες. Θα χρειαστεί όπως είπε ο ίδιος να περάσει ένα διάστημα 1-2 μήνες αφότου ολοκληρωθούν όλα αυτά και ανοίξουν οι τράπεζες για να μιλάμε για επενδύσεις.

Από την πλευρά του ο κ. Τσακανίκας επιστημονικός διευθυντής του ΙΟΒΕ ανέφερε πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον, σημείωσε ότι ο εφέτος θα καταγραφεί αποπληθωρισμός 1,8%, ο μεγαλύτερος τα τελευταία 45-50 χρόνια, ενώ εκτίμησε πως είναι αμφίβολη η επίτευξη των στόχων του προϋπολογισμού αλλά υπάρχουν περιθώρια προσαρμογών όπως μέσω της συγκράτησης των δαπανών.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.