ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σύσταση «Παρατηρητηρίου Μεταρρυθμίσεων» ζητά ο ΣΕΒ

18:06 - 15 Οκτ 2015 | Οικονομία
Σύσταση «Παρατηρητηρίου Μεταρρυθμίσεων» ζητά ο ΣΕΒ
Τη δημιουργία «Παρατηρητηρίου Μεταρρυθμίσεων» θα ζητήσει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) στη συνάντηση που θα έχει το προεδρείο του με τον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη την Παρασκευή.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Συνδέσμου, εκτιμά ότι είναι ιδιαίτερη η σημασία της αποτελεσματικής εφαρμογής και παρακολούθησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων από φορείς ειδικού σκοπού, για την πορεία της χώρας προς την ανάπτυξη.

Παράλληλα παρατηρεί ότι η νέα συμφωνία απαιτεί εξειδίκευση και λεπτομερή σχεδιασμό ώστε να μετατραπεί από ένα κείμενο δημοσιονομικών στόχων και δεσμεύσεων σε ένα ολοκληρωμένο και υλοποιήσιμο μεταρρυθμιστικό σχέδιο.

Για να γίνει αυτό, σύμφωνα με τον ΣΕΒ, απαιτείται ένας νέος διαφορετικός τρόπος υλοποίησης και παρακολούθησης της νέας συμφωνίας, ένα νέο πλαίσιο συνεργασίας με τους θεσμούς, τους κοινωνικούς και οικονομικούς εταίρους και ένας διαφορετικός τρόπος οργάνωσης της δημόσιας διοίκησης, μεταρρυθμίζοντας πρώτα από όλα την ίδια.

Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν, προτείνεται η σύσταση ενός ανεξάρτητου Παρατηρητηρίου των Μεταρρυθμίσεων (παρακολούθησης της υλοποίησης, αποτίμησης των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων αυτής και διατύπωσης προτάσεων μεταρρυθμιστικών πολιτικών άμεσης υλοποίησης), με τη συμμετοχή των παραγωγικών δυνάμεων της οικονομίας και της κοινωνίας.

Το παρατηρητήριο, όπως προτείνει ο ΣΕΒ, θα αναλάβει να αξιολογήσει από την πλευρά των επιχειρήσεων και των πολιτών το κοινωνικό και οικονομικό αποτύπωμα της νέας συμφωνίας και να προτείνει νομοθετικές και μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις άμεσης υλοποίησης, ως αντιστάθμισμα στην εξωτερική αξιολόγηση των θεσμών.

Τελευταία τροποποίηση στις 18:12 - 15 Οκτ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.